Направи си сам … пътуване. Първа част.

Туристическите агенции са на всякъде. Рекламират усилено. „Замърсяват“ резултатите в http://google.com когато човек търси къде да прекара ваканцията си. Те предлагат чудесна услуга, но тя не винаги е точно това което търсите.

Случвало ли ви се е да плащате туристически пакет от който не използвате и половината ? И местния представител на фирмата да ви губи време за „срещи за ориентация“ на които се опитва да ви пробута безумни „екскурзии“ ? Или пък да съжалявате за екскурзоводското бъбрене на език от който ви напушва смях ? Или пък да ви дават само 20 мин да разгледате нещо което наистина ви интересува само и само за да не изостанете от Групата ? Или пък да искате да отидете то някое интересно място но то да не е в Програмата ?

Ако отговорите с „Да“ на който и да от въпросите по-горе четете по-нататък !

Ще се опитам да ви обясня как сам да си бъдете туристически агент. Мъъъъничко повече усилие отнема от това да отидете и да изсипете пари на някоя агенция. Но резултатите поне според мен си струват.

Да започваме !

Необходими умения и пособия

 1. Английски език. Да, знам че има сайтове които превеждат съдържание на чужд език в интернет. Ама не е същото. А и понеже ще сте сами с домакините си там където отивате ще ви трябва език на който да се разберете с тях. За жалост българския език „работи“ само в някои от държавите около нас. И то не винаги. А и предизвиква определени чувства в някои от тях. А пък досега не съм попадал на място където поне някой не говори поне мъничко английски. Харесва ви, не ви харесва, това е положението. Така че учете. Ако не учите вече 🙂 Езиците като цяло ви приближават към хората които посещавате. Колкото повече знаете, толкова по-добре. Но могат и да ви отдалечат. Примерно ако като мен се опитвате да говорите испански в Португалия 🙂 Или английски във Франция 😉
 2. Добра връзка с интернет. Едно е да отвориш „фейса“ набързо. Друго е да правиш изследване за дестинация. Трябва ви време пред компютър с неограничен достъп до мрежата. Поне ADSL или кабелен. Има много за четене ! Ако нямате това в къщи си струва да отидете до някой интернет клуб. Ама е малко опасно от там (виж по-долу за работата с карти).
 3. Кредитна карта. Най-добре няколко различни. Ще видите много писания по мрежата които казват че дебитните карти вършат същата работа. Да, ама не ! И то основно заради една много разпостранена практика по хотелите която се нарича блокиране. Сещате ли се как по българските хотели ви взимат и ви снимат личната карта ? По принцип това е противозаконно, но това им е единствения начин да се застраховат ако решите да изпочупите стаята преди да си тръгнете. По по-цивилизованите места правят това като ви блокират (авторизират) определена сума по картата. Тя е обикновено доста по-голяма от това което всъщност ще дължите накрая. И ако има някакъв проблем ще са сигурни че няма да сте изхарчили всичко по картата и ще могат да си покрият разходите. Забележете : не ви взимат парите. Просто правят така че да си седят по картата за определено време ако им потрябват. Тези блокировки изтичат сами след 40-на дена. И никой не си прави труда да ги отменя като си тръгвате от хотела. Защото при ползване на кредитна карта тези блокировки са срещу нещо имагинерно (вашия кредитен лимит). Така че нито на вас нито на хотелиера му пука. Но при дебитните карти не е така : там тези блокировки късат от залъка ви (дебитното ви салдо) и правят така че не може да използвате парите които сте спестили. Така че вземете си истинска кредитна карта ! Те имат и други предимства : примерно тази която аз имам предлага и застраховка при пътуване. Така че ако се окажете с четиричленно семейство и без багаж на морската си почивка ще може просто да отидете и да си напазарувате неща от първа необходимост. Най-добре е да имате няколко кредитни карти от различен вид : примерно аз имам American Express и VISA. VISA/MasterCard си е необходимост. American Express е много по-приета в някои страни (САЩ). А и колкото повече карти имате толкова по-евтин и по-голям ще е кредитния ви лимит.
 4. Време. Отделете си време за да проучите нещата. Ако го правите набързо най-вероятно ще съжалявате. При мен това е ок, понеже много обичам да пътувам. И ми е като един вид забавление. Но си трябва време. Така че си го отделете.
 5. Облачни услуги. Всичко се случва по време на път. Чанти се губят. Билети се късат. Резервации се изцапват с кафе или храна. Телефони се трошат. Но това което сте сложили в „облака“ винаги е там за вас. И е достъпно от всеки компютър. Напоследък аз задължително качвам копия на всичките ми важни документи (резервации, билети, указания, лични документи) в Google Drive. Да, знам че има и други услуги. Просто на мен тази ми е най-удобна, понеже съм с Andorid телефон. Така дори и да остана както майка ме е родила винаги мога да си възстановя всичко и да се върна у дома. Друга полезна облачна услуга е kayak.com. По-специално планьора за пътуване. Държи разбираем списък със всичките ви резервации и не е необходимо да се ровите по дълги документи ако ви трябва адреса на хотела или телефона му. Има приложение за телефон, което кешира данните.
 6. Смартфон. Или таблет. Въобще мобилно устройство. С GPS в него, възможност за навигация без използване на данни, и достъп до интернет през 3g и Wifi. И с достатъчно батерия ! Няма да обяснявам защо ви трябва. Просто вижте по-долу 🙂

Първи етап : Подготовка

Опитайте се да научите всичко за дестинацията която планирате да посетите. Да, знам че звучи очевидно. Но знаейки какво да очаквате ви спестява много разочарования.

Първата ви задача е да си набележите целите. Тоест местата които искате да посетите.

Понеже аз ползвам google, като започна да изследвам нещо винаги си правя по една нова карта в google maps. Това е наименован слой върху чудесната карта на Google Maps който ми позволява да слагам сам „кабърчета“ по нея с нещата които са важни за мен. Помага след това и при навигацията. А и дава визуална ориентация за разстоянията между обектите.

Сега като сте се приготвили може да започне истинското изследване.

 • Аз обикновено започвам с www.wikipedia.org. Малко е скучновато и дълго понякога но ви дава добри идеи.
 • След това „минавам“ на http://wikitravel.org. Обичам го този сайт. Ама не бива да се приема много буквално. Опитвам съм да резервирам хотелите споменати там. Не е добра идея !
 • Добра индикация за мен е ако има сайт от световното наследство на UNESCO. Тези обикновено си струват винаги и навсякъде !
 • Друг добър „номер“ е да погледнете какво интересно за вас има по сайтовете на агенциите които предлагат пътувания във вашата дестинация. Да знам че това е преписване, но на война, в любовта и при пътуване всички средства са позволени.
 • Друг добър източник са сайтовете с пътеписи. Но избирайте тези на които вярвате ! Аз съм понаписал малко в този блог. Мога да препоръчам и patepis.com. Както и TripAdvisor (имат и много готини форуми). Но съм сигурен че с времето ще си изградите свой списък.
 • Заровете се във форумите. Ако наистина искате да разберете неща за локацията която ще посетите от хора които са били там и я познават форумите са чудесен начин да го направите. Не всички обичат да пишат пътеписи. Но почти всички обичат да споделят преживелици. И обикновено форумите са мястото което се използва.

След всичко това трябва да имате поне груба идея и списък какво искате да посетите. Сега е време да подредите списъка. Започнете с реалността на това колко ще е лесно да посетите даден обект. Тоест ако ще ви отнеме хиляди евро и седмици да отидете на едно от интересните места това обикновено ще е за сметка на другите. И затова се замислете какво точно искате и ги подредете.

Не се опитвайте само да отмятате обектите !

Под отмятане аз разбирам да пристигнеш на мястото, да се снимаш и да тръгнеш веднага към другото място. Оставете си достатъчно време да разгледате наистина нещата които ви интересуват. Дори и това да означава че няма да ви стигне време за обектите които ви интересуват по-малко. Wikipedia и wikitravel дават добра идея колко време ще ви трябва да разгледате нещо. Не пестете от изживяванията си !

Примерно при едно от пътуванията ми до Лондон аз разгледах само The London Tower. И си предвидих цял ден за нея. При всички други интересни места в Лондон ! Но никога не съм съжалявал за това. Понеже успях наистина да разбера и почувствам това място !

Така че преценете с колко време разполагате и го планирайте правилно !

Засега толкова. Че дълго стана. Ще продължа да пиша и за следващите етапи. Stay tunned дето се вика 😉

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.