Какво мисля аз за #ДАНСwithme

По принцип избягвам да говоря за политика. Но това е за живота около мен.

Седя и наблюдавам цялото това оживление околко протестите.

И си мисля. Чудя се защо аз като ходих да гласувам преди месец за най-малкото зло защо нищо не постигнах. И защо познатите ми които не гласуваха пак нищо не постигнаха. И защо протестиращите от зимата нищо не постигнаха. И какво да се направи че и тези протести да не попаднат в същата категория.

Най-честите викове които чувам по новините са „Оставка“. и „Мафия“. С втория съм съгласен. То кой ли не е. Въпроса е първия.

Ако сегашния кабинет подаде оставка по законите на страната следват нови избори. Опитах се да прочета избирателния кодекс. Там се казва че при избори едни хора които не се отчитат на никого всъщност избират кого да сложат в т.н. листи и какво да обещаят на хората.

След това хората гласуват за тяхното си разбиране кой какво им е обещал.

И след това същите тези хора с листите решават кого да вкарат в парламента и не дължат обяснение никому за това.

А хората които влизат в парламента са напълно зависими от тези хора с листите които могат да ги махнат във всеки един момент.

И народа който е гласувал остава накъде там, далече.

Точно тук според мен е проблема.

Аз искам да знам кого съм изпратил в народното събрание. И той да знае че аз (и другите в моя избирателен район) сме го изпратили. И само ние да можем по всяко време да го махнем от там, ако постигнем съгласие с другите в избирателния ми район и успеем да го заявим.

Тогава тези люде в парламента няма да се борят за правата и интересите на онези с листите. А за правата и интересите на мен и на хората в моя избирателен район.

Това според мен е основното.

Има и по-малко важни неща : като примерно да има място за официално иницииране на петиции и механизъм за легитимно преброяване на подписалите ги. И задължение на парламента да ги уважи и разгледа ако достигнат определен брой подписали ги.

Ама едно по едно.

Кой може да го въведе този ред  ? Според мен дори и това народно събрание ако им висим на главите.

Иначе изборите по текушия модел ще са само едно трошене на народна пара според мен.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.