Приказка за държавата formerly known as Македония

Предупреждение: това е една измислена приказка и всички герои в нея са напълно имагинерни. Всяка прилика с реални стопански субекти и събития, колкото и да е желана от автора, е напълно случайна и плод на вашето разпалено въображение и апетити.

Ще ви разкажа една приказка. За една чудно красива мома. Очите й огън, снагата и тънка. Ще я наречем Биляна, за да спазим традицията. Родила се Биляна във време на разцвет за селото. От любяща майка живееща на изток и от баща идващ от далечно село от северозапад. Добре ама заради могъщия си съсед от изток бащата нямал достачно смелост да вземе отрочето при себе си веднага след раждането и изоставил Биляна самичка. Майка й и тя много я искала, но имала много дългове към всички съседи, а и имала да се бори и за другото си чедо. Та и тя не могла да се погрижи за Биляна. И така Биляна расла самичка и в много лишения. Лоши съседи я биели до кръв. Нямала с какво да се изхранва. Но най-лоша била мъката по изгубените родители, която прераснала в озлобление. Станала Биляна за женене. Но поради това че родителите й я били изоставили не могла да отвори сърцето си към никого. Много опитали. И един жених от юг. И един от югоизток. Най накрая дошъл един хромав момък от север. Куц, но със силен роднина. Той насилил Биляна и заживял с нея “на семейни начала”. Без брак, само с комсумация. Добре, но от това нищо не се родило. А и недъгавия момък се споминал без време от лоша болест. И пак останала Биляна сама. Но времето си било казало думата. Не била вече същата огън мома. И се оказало че никой не я иска. Едновремешните й ухажори отдавна били дебели и женени. Някои дори си били кръстили щерките на нея и се сърдели като Биляна излезела на хорото заради това че хората я викали по име. Майка й още била жива, но все така слаба и затънала в дългове. И пак нямала сили а вече и желание да я прибере. А баща й си имал ново семейство : понеже му отнели повечето от имотите се бил се оженил по сметка за богатата си съседка вдовица. И мащехата на Биляна казала че ще я вземе само ако живее в килера и се храни с остатъците от трапезата. Не стига това ами и самата Биляна се разболяла. Едни странни вируси с бели шапчици я разяждали тихо отвътре. Сила не й оставала от тях. Старост нерадост. Нямала друга радост Биляна освен да си спомня славните дни на своята младост. Колко красива била. И как всички я искали. Но и това спряло да й доставя радост. И след като прочела една много стара легенда за една силна жена живяла преди много години в нейното село си въобразила че това е прабаба й. Но колкото и да искал мозъка й да вдигне тежките доспехи като тази силна жена от миналото това не било по силите на измършавялото й дребно тяло. И мозъка й, осъзнавайки това, се давел в самоунищожителна злоба. Точно колкото Биляна да се изпокара с всички роднини и познати. И да продължи да живее сама.

6 коментара to “Приказка за държавата formerly known as Македония”

 1. bat_Bedo каза:

  На PHP щеше да е по-хубаво:-)
  Ама и така си е добре.
  Само дето пак са си думи на вятъра.

  • Жоро каза:

   Не те разбрах. Коя част точно не одобряваш ? Или по принцип ? 🙂

   • bat_Bedo каза:

    Не одобрявам това че се налага да се пишат тъжни неща за “you know who”. На статията нищо и няма. Точно както на хиляди други като нея. Просто за да се различава драматично щеше да е добре да е на HTML (например).

    • Жоро каза:

     Виж, важно е да осъзнаем и приемем фактите. На емоционално равнище. След това ще се живее по-лесно.
     А факта е че националните държави са отживелица. И докато не спрем да се дърляме през стобора с комшиите и не си седнем на задника и започнем да работим здравата заедно все ще сме в задния двор на историята.
     Да, знам че това не е приятна истина за много хора. Но изглежда само ние не я приемаме. Защото така е по-лесно.
     Иначе за HTML-а не знам какво не ти харесва. Няма параграфи, верно. Ама не виждам къде ми трябват форматиранички. А и го писах от един хубав град на едно езеро (юбаво, юбаво 😉 чрез iPad клиента за wordpress. 🙂

 2. ВеселинМ каза:

  Браво, Жоро. Непознати (за мен) таланти показваш: )

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.