Дилемата “компютър за пътуване” (а и за в къщи)

Както може би сте разбрали често ми се налага да пътувам по работа. И не е много удобно да си мъкна 17 инчовия “струг” навсякъде. Не че не си обичам макбука, обичам си го. Ама заема доста място в раницата и е почти невъзможно да го постави човек удобно на масичката в самолета (е, аз летя икономична класа де).

Не ми трябва много докато съм на път : рядко ми се налага да пипам код, а и винаги има някое любезно ssh хостче дето може да се използва. Важното е да може да се пипа wiki (през браузер) и да се прожектират презентации. И естествено поща, календари и скайп.

За съжаление имам и друго изискване : Cisco AnyConnect client. Оказа се че все повече от нещата които върша в службата са във VPN-а. И от това изискване има 2 класи устройства : такива дето поддържат Cisco AnyConnect по подразбиране (а и фирменото IT ги поддържа) и другите. И е много добре устройството което ползва човек да е от първия тип. Ще дам един пример : и iPhone-а ми и Samsung Galaxy S-а ми бяха в оня списък. И всичко си работеше супер. Докато не реших да сложа custom ROM на Galaxy-то. Не разбрах как точно, но корпоративния сървър го засече това и ме отсвири. Не ми даваше да си чета пощата. След това нещата се влошиха още повече : IT-то се отказа да поддържа SamSung Galaxy S въобще ! И сега като резултат дори и на оригиналния ROM срещите в календара ми се синхронизират през Exchange сървъра като празни контакти ! Принудиха ме да се откажа да ползвам календар на устройството. И да си остана само с поща 🙁 Не ми се мисли каква мъка ще е на устройство което не поддържа VPN клиента без трикове.

Много хора се фиксират върху това машинката да има 3G. Аз не мисля че е голям плюс. Ако човек има свестен смартфон 3G-то на таблета по-скоро пречи отколкото помага : тряба да имам допълнителна карта (и допълнителен план) за да си ползвам таблета. А така пускам споделяне на 3G-то от телефона през Wifi и съм готов. Верно яде батерия на телефона като лудо, но пък и таблета не е много удобен за използване на открито, така че не мисля че ще е чак такъв проблем човек набързо да види нещо по този начин. А и може да се експерименира с примерно bluetooth tethering или дори и през USB ако е толкова важно.

Не мислете че ще ползвам машинката само като пътувам : аз все по-рядко започнах да си нося 17-ката и вкъщи. Обикновено не ми се мъкне и просто я зарязвам в офиса. Така че и т.н. cauch surfing също е в сметката.

Та такааа.

Вчера се поразгледах малко по магазините. Малко е гадно спрямо хората дето ги поддържат тези магазини, но те все повече са започнали да стават show-room-ове : хората гледат там моделите и после пазаруват онлайн 🙂

Ето какво ми хвана окото :

 • Таблет : колебая се между 3 модела тука :
  • Apple iPad 2 : Скъп и малко мъничък с тези 9.7 инча диагонал на екрана. Но пък напълно поддържан от IT-то ни. Другото което не ми харесва в него е че няма торент клиент и не поддържа видеоформати. А, и тази глупост със синхронизирането с iTunes не мисля да се подложа пак на нея ако имам избор. Батерията издържала 10-на часа, което напълно достатъчно дори и за презокеански полет.
  • Samsung Galaxy Tab 10.1 : Колебая между 10.1 и 10.1v. В България го продават само Mtel. И искат крак и ръка и да подпишеш договор с кръв че си продаваш душата. Но пък батерията държи мноооого (10-на часа) и има официален Cisco AnyConnect клиент. Не съм го “пипал” още, така че моля от Mtel да ме очакват 🙂 Но ако ще го купувам сигурно ще е от страната на неограничените възможности, защото за Mtelската цена с договор за 16GB от там ще взема 32GB без договор 🙂
  • Asus EeePad Transformer : много симпатична машинка. По-тежка е от Galaxy-то, но пък има уникална докинг станция с допълнителна батерия вградена в нея. И това прави живота на комбинацията 16-на часа на батерия : т.е. полет Сан-Франциско->Бангалор примерно (половината земно кълбо) ! А и според мен допълнителната клавиатура си е далавера, но тя седи като “пришита” към устройства които не са проектирани да я поддържат. А Трансформъра очевидно е проектиран да я поддържа. Сега за минусите : няма официална поддържка от нашето IT и Cisco AnyConnect. И USB-тата са на докинг станцията. Не знам дали това е предимство или недостатък всъщност : нали HDMI-я е на самия таблет ! 🙂 Нашите търговци са внесли само таблета : никъде няма докинг станция. Но пък за сметка на това продават таблета на цената на комбинацията на таблета и докинг станцията в the land of the free. Винаги съм се чудел защо така : нали всички ги произвеждат в Азия. А България е по-близо до там май ? Или не ? 🙂
 • Лаптоп
  • Apple MacBook Air 11 инча : новата 11-ка е УНИКАЛНА машина. Верно е малко скъпичка : $999 за варианта с 2 GB RAM и 64 GB SSD и цели $1199 за варианта с с 4GB RAM и 128 GB SSD. Горе долу колкото два таблета всъщност. Но пък получаваш уникална скорост (i5 !!!) и SSD-то направо лети (казвам го от опит, имаме в къщи Air от втората генерация). А е и уникално лека и удобна машинка, която си има всичко в нея : MacOSX и т.н. Може и да си програмира човек дори. Единствения минус за който се сещам са 5-те часа живот на батерия. Това е мънинковато и няма да стигне за презокеански полет.
  • Toshiba Android Netbook : Това го видях в Технополис и ми стана интересно. 8 часа живот на батерия му дават, така че от тази гледна точка сме покрити. И е доста леко (проверих). Но пък “върти” Android 2.2. Така че относно VPN-а ще трябва да се правят трикове с неизвестен успех. А и 2.2 не е оптимизиран за големи екрани. Та малко нито риба, нито рак. Ако беше с Honeycomb можеше и да се замисля по сериозно. Ама не знам с 2.2
  • някакъв Windows нетбук : В наши дни могат да се намерят много прилични нетбуци на цената на таблет : примерно това. Купих един такъв на малкия и детето си го мъкне навсякъде. Верно батерията е 5 часа. И екрана има малко общо с екрана на Маковете. Ама е червен и пише Ферари 🙂 А, и върти Windows 7. А това е мокрия сън на нашето IT.

Това е за което се сещам. Засега основните фаворити са ми Галакси Таба и Air-а. И малко се чудя за iPad-а, но веднъж като е минал човек на андроид ограниченията на Apple малко трудно се преглъщат.

Но и още се чудя дали да го правя въобще или като сменям работния кон след 6 месеца като му изтече гаранцията да не грабна 12″-овия Dell който има във фирмата и да се приключи. Но пък ще е добре да имам нещо в къщи че не ми се мъкне всеки ден от офиса, а пък екрана на галаксито е малко мъничък за постоянна употреба.

Съвети приемам всякакви.

5 Responses to “Дилемата “компютър за пътуване” (а и за в къщи)”

 1. Веселин М каза:

  Сложна дилема имаш 🙂
  Аз лично пробвах и не можах да свикна с таблет. Убиваше ме това че трябва да го държа с една ръка изправен като книга и да браузвам с другата. Оказа се че наличието на клавиатура на лаптопите е основен плюс за да.. . се държат сами 🙂 Знам че имат калъфи подпиралка, но тя става сомо за фоторамка.
  Така че ако те тегли на таблет, ако можещ първо пробвай някой за 2-3 дни и тогава

  • Жоро каза:

   Аз понеже не нося компютъра в къщи и ползвам основно телефона този момент с държането съм го преживял вече. А и батерията на тези неща е нещо важно. Не съм виждал лаптоп да издържа повече от 4 часа езда.

 2. bat_Bedo каза:

  Основният извод, който се налага е, че одъртяваме и започва да ни мързи. Първо не ти се мъкне четворка тухла на всякъде. После направо започваме да се самосаботираме посявайки невъзможно голям брой високо технологични джаджи навсякъде около нас. И на края се оказва че сме похарчили маса пари за неща, които не ни трябват. Само си представи колко различни зарядни/адаптери/кабели трябва да имаш. Че и да помниш кое от кое беше или къде си го “посял”. Има много хубава статия по темата от Дъглас Адамс.

  • Жоро каза:

   По принцип си прав. Но нещата се подобряват напоследък. Останаха 2 типа зарядни : или Apple съвместими или MicroUSB. Примерно в къщи имам един разклонител където са включени и двете и на който му трябва се “зарежда”.

   Относно “нетрябването” : то всъщност ни трябва само храна и вода. Другото е екстра. Ама има един момент след като си купиш полезна джаджа в който се чудиш : “как съм се оправял без нея досега”. Аз много ясно си го спомням този момент след като купих първия си GSM навремето. Дълго време ми се струваше глезотия но след това промени начина ми на живот.
   Не знам колко такива джаджи има в живота на човек, но според мен не са много.
   Дали таблетите са една такава джаджа ? Ще знаем след 20 г 🙂

 3. Веселин М каза:

  Абе едно е да държиш телефон, друго таблет. И аз сън като теб, отдавна не нося тухлата вкъщи и се оправям с телефона, но него ги държиш с една ръка, а за таблета трябват две 🙂

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.