За ябълките и лимоните

Може би сте чували приказката че не бива да се сравняват ябълки с лимони (или други плодове).

Да ама има случаи в които това сравнение е приложимо. И тези случаи са предимно в областта на “customer satisfaction”, т.е. колко са доволни клиентите от обслужването (мамка му, на български дори нямаме дума за това. Да се сещате колко често срещано е това доволство по нашите ширини ?! 🙂 ).

Сега ще ви разкажа една приказка.

Имало едно време една Ябълка (Apple). бял макбук, за да бъдем по точни :). Тя пристигнала със самолет от отвъд голямата вода. И много й се радвали : големи, деца и дори животни. Не щеш ли един ден на светлата ябълка се появило тъмно петно. (colorization defect както го знаят хората дето отглеждат ябълки). Стопанина на ябълката я завел при агроном (оторизирания сервиз на Apple) да види как може да й се помогне. Агрономите (applecenter.net) не само избърсали петното от ябълката, ами и направили и присадка на един от най-важните клони (сменили целия панел заедно с клавиатурата). Безплатно ! И нищо че ябълката не била засадена от тях (продадена) от тях. Освен това не трябвал сертификат за произход на ябълката (гаранционна карта): агронома си знаел коя е само като я видел и освен това се грижел за всички ябълки независимо какви документи имали стопаните. И така ябълката отново била като нова и радвала всички още дълги години.

Сега да сравним това с историята на един лимон (Acer Ferrari One). Лимона бил засаден лично от местния агроном (Техномаркет). Издали му и сертификат за произход, който стопанина трябвало да пази като очите си, нищо че лимона си имал специален номер по който всеки агроноим в света можел да го разпознае. Малко се натъжил стопанина че освен лимона ще трябва да отглежда и серификат за произход, ама децата му много искали да пият от лимоновия сок и той се съгласил. Не щеш ли, само след 10-на месеца лимона спрял да расте (започнал да се изключва по случаен начин). Тогава стопанина установил че е загубил сертификата за произход и не знаел кой агроном ще се съгласи да погледне лимона. Нищо че в съседното село (държава) на лимоните не им трябвал този сертификат. Тръгнал стопанина да обикаля по канторите на агрономите. Най-накрая намерил един агроном (Контракс) който “приятелски” му казал че дори и да си беше запазил сертификата за произход това нямало да му помогне и пак щял да си плати за услугите по почистването. Не било много, ама стопанина си спомнил за ябълката и му станало тъжно.

Вярно че ябълката струвала по-скъпо, но давала плод дълги години и когато на стопанина му трябвала помощ винаги и навреме я имало.

Каква е поуката ?

Ами не знам. Просто бях в плодово настроение 🙂

6 коментара to “За ябълките и лимоните”

  1. Мишинев каза:

    Внимавай откъде купуваш лимоните!

  2. bat_Bedo каза:

    Изводът е:”Пийте само швепс”
    Има начин ама си е врътка. Казва се скандалче в магазина от който си го купил. Верно че не си е работа ама действа. Понякога.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.