1Password : РешениеТО за паролите

Всеки който ползва няколко устройства е стигал до проблема който аз имах : не си помня паролите. Регистрирам се на десетки места в web-а и ме карат да измислям какви ли не пароли. И те се натрупват. Някои хора ги пишат по листчета дето ги държат на компютъра. Да де, ама това някакси обезсмисля използването на компютър.  Други ползват една и съща парола навсякъде. Това не е сигурно и бързо се превръща в проблем когато някоя от услугите иска да си смените паролата.

Така че единствения модерен начин е да се ползва програма която го прави.

Дотук добре, ама към тази програма има изисквания:

  • трябва да криптира паролите на диска, та дори и някой да ги открадне да не може да ги ползва.
  • трябва да иска парола и да не я оставя активна за дълго време ако не използвате компютъра
  • трябва да е интегрирана св brower-а и другите места на които ви трябват пароли че иначе пада едно преписване
  • Трябва да има начин да си запазите файла с паролите, че иначе ако го изгубите и ЛОШО

Живота ме е научил че е добре тази програма да има следните препоръчителни свойства:

  • Да може да работи на няколко операционни системи и платформи (примерно телефон и компютър или служебен и домашен компютър)
  • Да може да запазва данните някъде по мрежата та да не се налага да се разхождате с флашка.
  • Да може да си добавяте бележки с неща които са ви тайни ама не са пароли

До сега ползвах вградения Keychain Access на MacOSX. Действително удобно и доста ненатрапващо се. Добре ама няма никаква синхронизация ! И всеки път като си обновя софтуера на телефона започвам да се чудя как бяха паролите и да ги въвеждам и там.

И така докато ми писна достатъчно да прежаля $40 за 1Password. Това се оказа идеалното решение което покрива всички точки по-горе : има версия за iPhone и Android и можете да си сложите файла с паролите на DropBox (една онлайн услуга за съгранение на данни) и те си се синхонизират от всякъде. Въобще нирвана ! Да не забравям че 1Password има генератор на „силни“ пароли.

Така че не се чудете и грабвайте софтуера !

А може и да си направим взаимно услуга : ако се регистрирате за DropBox моля използвайте тази връзка : тя ще ми даде 250 MB допълнително а вие така или иначе ще използвате тази много добра услуга (която е безплатна в базовия си вариант).

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.