Nokia N80 WiFi вече работи с Asus WL520g

Имах си един проблем дето ме мъчеше от доста време : в къщи имам Asus WL520g : за да може всички компютри да имат интернет навсякъде и да не се налага да включвам досадни жици в лаптопите.

Да ама не : оказа се че този рутер има проблеми да сервира нет на MacBook-а и на Nokia-та ми ! Точно устройствата които аз използвам !

Проблема се изразява в това че след рестартиране има Wifi за около 5-10 минути и след това започва да прекъсва, не дозарежда страниците и въобще бави. Като се включи ethernet кабел (брррр !) няма грижи : т.е. не е от доставчика.

Какво ли не опитвах за да го оправя това : форум, Apple Support : не та не. Но ето че като неволята не идва при теб трябва да се стегнеш и да си помогнеш сам. И така и стана : с малко четене успях да оправя проблема. Ето как :

Има два параметъра на TCP WiFi интерфейса в този рутер : “Fragmentation Threshold” и “RTS Threshold”.

Fragmentation Threshold беше на максимума (2048). Промених го на средна стойност (1000) както тази статия съветваше.

RTS Threshold и то беше на максимума (2347). Промених го на нормална стойност (500) както пише в тази статия.

И стана ! Nokia-та сега работи като бясна ! Не съм пробвал MacBook-а, но съм почти убеден че ще работи и той. Олекна ми : дори се бях замислил да търся нов рутер да сменя този : дотолкова ме дразнеше. А и влизах в разходи : като ми писнеше да чакам нещо да се зареди през WiFi отварях 3G връзка : а това струва крак и ръка ! (Благодарение на алчните пичове в Mtel).

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.