Der Corona-Speck

Или как сами сe затриваме от мързел

Do you speak corona? A guide to covid-19 slang | News

Чували ли сте го това по-горе ? Ако не ще го напиша на български и според мен веднага ще го разберете, защото използваме думите:

Корона шпек.

Да, като от шпек салам ! Ама на немски се използва във смисъл на мазнина, сланина. Логично, имайки предвид консистенцията на салама с това име ! 🙂

Иначе немците използват израза за да обозначат няколкото допълнителни килограма които почти всички качиха заради заседяване в къщи покрай пандемията.

Като започна пандемията хората бяха наистина притеснени. И имаше защо. И полагаха усилия: носеха маски, работеха повече за да може хем да си вършат работата, хем да спазват хигиена. И така за 2-3 месеца. След това, заедно с по-доброто време, на хората просто им омръзна. И започнаха просто да се оправдават с пандемията за да го карат по-спокойно. И знаците са навсякъде: огледайте се.

Аз го забелязах че започна с алиекспрес. Поръчвам си от там разни дребни джаджи: кабели, батерии и т.н. Удобно е. Не са скъпи, чака се, но идват в пощата и човек може да разчита. Китайците имат поговорка: клиента е бог. Ама след като просто решиха да ми сменят артикулите в 2-3 пратки с това което явно са имали вместо това което поръчах започнах да се усъмнявам. И това без дори да си направят труда да ме попитат. Като ги попитах взеха да се оправдават с короната.

Като казах за пощите: след короната доставката на тези джаджи започна да отнема един допълнителен месец над единия месец който вече отнемаше. Не съм питал защо, ама сигурно може да се сетите какво ще ми кажат ако опитам.

Опитах се да си сменя и дограмата в къщи. Взеха мерки 3 дена след като им се обадих: колегата бил в „командировка“. Поискаха ми 50% капаро и ми обявиха един месец срок. най рано ! Щели били да ми се обадят ! За 3-4 прозореца. Вече не ми се и питаше защо, знам си вече.

Наложи ми се да отида до сервиза за колата, че се появи едно проблемче. Карах до там и така се случи че стигнах по обед. Погледнах на вратата дали не са в обедна почивка. Не бяха и влязох в приемната. Вътре стряскащи надписи пред щанда: не преминавайте тази линия за да не умрете и т.н. Не преминах. Ама и никой нямаше зад линията. Нищо че нямат обедна почивка: бяха оставили само един новобранец в търговския салон и се бяха покрили да обядват.

Пазарувам хранителни стоки в една определена верига магазини. Аз съм човек на навика и обичам да правя нещата бързо. И обикновено взимам горе долу едни и същи неща и плащам горе долу едни и същи пари. Не и след короната: изведнъж започнаха да ми взимат с 10-на процента повече. И обслужването се влоши: по-малко каси са отворени, по-малко неща зареждат. Не искам и да питам защо: няма да ме разберат сигурно. Както не ме разбра магазинера като го запитах защо не следят хората да си носят маските като пазаруват. Не било негова работа. Сигурно, ама чия работа е ?

Та така: дребни знаци, ама знаци на развала навсякъде. Всеки използва короната за да си „живее живота“ и да не си дава зор. Ако може и за повече пари още по-добре. Да си компенсира усилията.

Не вируса ще ни затрие. А мързела ! Корона шпека !

Tags: , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.