Блога на Жоро за нещата такива, каквито ги виждам

19.09.2016

Внимание ! Малоумна превенция на кражби от Пощенска Банка !

Искам да ви разкажа как НЕ СЕ ПРАВИ превенция на кражби по кредитни карти !

Имам кредитна карта на Пощенска банка. АМЕХ. С добър лимит. Имам я специално за пътувания в САЩ. Защото я приемат на доста места и става бързо.

Но не сработи. И то не по моя вина. Ето защо:

В местния мол опитах на няколко места да платя с картата. Да, ама не ! Даде ми блокирана транзакция. Въздъхнах и извадих Мастъркард-а от ПИБ. Ето за това се ходи в чужбина с поне 2 карти. В следващия магазин пробвах пак. Пак същата история.

Като се прибрах в хотела звъннах на Пощенска. Каката ми потвърди че картата ми е блокирана “от съображения за сигурност”. И след това ме накара да си дам личните данни и ТОЧНИТЕ СУМИ НА ВСИЧКИ ОТКАЗАНИ ТРАНЗАКЦИИ ! До стотинка ! Добре че имам безумния навик да тъпча бележките от магазините в торбите с покупките ! Иначе обикновено хвърлям бележките като всеки нормален човек !

След това каката по телефона ме посъветва да съм бил оставял поне 20 минути между транзакциите иначе щели да пак да я блокират.

След като се размрънках че това е нечовешко условие (представете си ме седя си с торбите на пейка в мола и засичам 20 мин преди да вляза в следващия магазин) ми каза че “щяла да говори с колегите”. Дадох си телефона и се приготвих да преглътна роуминга на входящи обаждания в САЩ с който ме черпят МТел.

За моя изненада каката действително се обади след 5-6 мин и след като ме накара пак да си дам личните данни (нищо че се обаждаше на телефона който имат в системата) ми каза че имали блокировки за определени търговци в САЩ и транзакциите за тези търговци били блокирани. Картата не оставала блокирана, само транзакциите към търговците били ! Нищо че преди 5 минути лично ми разблокира картата !

Добре че след това предложи “на мой риск” да махне това ограничение за “определен период”. Казах й докога съм в САЩ и така. Би било да мога да го махна въобще. Ама нямаше такава опция.

И сега седя и се чудя кое е по-добре: да не можеш да платиш за нещата които си купил в магазин докато опашката зад теб те гледа снизходително и пухти или да си “защитен” според разбиранията на безплътния отдел на банката който дори не благоволява да ги публикува. Нищо че ти нарушават правата по договора !

Имал съм и още имам няколко други кредитни карти на други банки. Включая чуждестранни такива. Най-многото което съм получавал е обаждане СЛЕД ТРАНЗАКЦИЯ да потвърдят че съм я направил аз !

Та имайте едно на ум ако решите да взимате или имате карта от Пощенска банка !

Защото работата е малко като на Веско Маринов химна “Родната Полиция Ни Пази”.

5 коментара »

 1. Jorko za syjalenie AMEX v BG e tragéddiq i nqma nishto obshto s edna istinska AMEX karta zashtoto bulgarskiq variant e licenzionen. Ako iskash AMEXA ti da raboti navsqkude kandidatstvai na stranicata im https://www.americanexpress.com/icc/eurodollar/ za karta v evro ili dolari. Vseki mesec ti izprashtat faktura ot USA po poshtata i vsichko e bez problemi 🙂

  Коментар: by Johannes — 15.03.2017 @ 8:33

 2. Мндаа. И плащам $30 за суифт. Този филм съм го гледал. А, и не знам как се кандидатства за кредитен лимит. Само не ми казвай че заверяват на дебитно салдо 🙂

  Коментар: by Жоро — 15.03.2017 @ 21:01

 3. Nqmash krediten limit. Istinskite Amex sa bez limit chagre karti. Harchish bez limit vseki mesec poluchavash faktura i imash okolo 2 sedmici da q pogasish. Zashto da plashtash za Swift ? Plashta li se v bg za bankovi prevodi?

  Коментар: by Johannes — 21.03.2017 @ 23:29

 4. Знам. Имам корпоративен амекс. Така работят чардж картите: плащаш какво плащаш и след това погасяваш напълно. И не е вярно че няма ограничения. В договора пише че Амекс ти следят транзакциите и запазват правото да ги откажат.

  Коментар: by Жоро — 22.03.2017 @ 9:48

 5. А за плащането за преводи по swift: ти от коя планета падаш ?! Винаги има цена. Понеже swift събира такси за транзакция. Дали ти ги удържат заедно с предвода или ги предплащаш е друг въпрос. Но винаги се плаща на swift.

  Коментар: by Жоро — 22.03.2017 @ 9:50

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress