Първото ми безконтактно плащане само с телефон на POS в чужбина !

IMG_20160626_134202Това е бележката от първото ми безконтактно плащане само с телефон в чужбина. На обикновен безконтактен PayPass/PayWave POS. На летище Нюрнберг в Германия.

Сериозно се изкефих: хората не бяха и чували за плащане само с телефон. Наложи се два пъти да повторя че „имам карта в телефона“ и пак не вярваха докато не стана плащането 🙂

ПИБ убедително „води по точки“ пред Android Pay и т.н. Тези технологии просто не работят с нашите карти засега. Но приложението на ПИБ си работи.

Само едно нещо малко ме озадачи. Като опитах да платя първия път телефона ми се беше „закачил“ за wifi мрежата на летището но не бях натиснал „приемам условията“ на captive portal-а. А както знаете в такива ситуации мрежовия интерфейс е вдигнат, но достъп до интернет няма. Това изглежда малко пообърка приложението на ПИБ. Може би го накара да мисли че може да се свърже с „центъра“ а то нямаше как. И като резултат плащането не мина докато не осигурих истинска връзка с интернет и докато не се логнах в приложението на ПИБ. Но пък след това няколко пъти още платих без проблем. Дори на едно място и ПИН въведох 🙂

Така че преди да пробвате да платите, осигурете връзка с интернет. Това, особено в Европа, не е никакъв проблем вече според мен дори и не през wifi.

Още веднъж: Браво, ПИБ !

Tags: , , , , , ,

2 Responses to “Първото ми безконтактно плащане само с телефон на POS в чужбина !”

 1. Николай Тонев каза:

  Здравейте,
  Аз плащам /или поне плащах/ много активно с дигиталните карти чрез телефона, но не са редки случаите, в които плащането не сработва както се очаква. Понякога на ПОС терминала се изписва „Моля, използвайте друга ЧИП или магнитна карта“ и изисква ентер, за да мине отново ПОС-а в режим на изчакване за плащане, а на екрана на телефона в това време се изписва „Неуспешно плащане. Нов опит?“ с опции „отказ“ или „потвърждение“. Ако продавачката не се е шашнала и натисне ентер, мога да опитам втори път да доближа телефона и в 99% от случаите „схемата“ работи и след втория път минава плащането. Не знам къде е проблемът, но много се дразнех. Мислех си, че е от телефона ми, но очевидно не е. Защото вече съм с нов телефон – последният модел на Sony Xperia XZ. Заявих си 2 дигитални карти и вече очаквах, че всичко ще минава под мед и масло, а направо съм шокиран, защото транзакциите се получават едва 1 на 5. В повечето случаи се червя и не става нито от втори, нито от трети опит и т.н. Пробвах хиляди варианти. Да се логвам в приложението, за да „раздвижа“ интернет връзката, включвах и изключвах NFC преди плащане, за да го „събудя“ и него, ако случайно нещо е попаднала функцията в sleep режим, какви ли не тактики и еквилибристики – е, не и не. Подобни проблеми, макар и по-рядко имах и с предния телефон, та се чудя от какво зависи да минава всичко безпроблемно. Ако и Вие сте имали подобен проблем и вече сте наясно как да избегна тези неудобни бъгове, моля да ми пишете на мейла. Имали ли сте изобщо засечки и с какъв модел телефон сте? Търсих Ваш контакт, за да Ви пиша само по мейл, понеже не искам да оставям коментар, така че моля да го изтриете. В допълнение да Ви кажа, че съм плащал по този начин и в Сърбия и в Германия, а и не само плюс почти навсякъде в България. Наистина е удобно и практично и го предпочитам и държа да го използвам, а към този момент не мога и страшно много се изнервям… Даже не смея да се пробвам, че изтръпвам всеки път като не стане…

  • Жоро каза:

   Аз съм с нексус 6. И да, понякога, много рядко (примерно 1 към 20), и при мен става.

   Някаква твърда закономерност не съм забелязал. Но имам съмнения.

   Според мен става когато не може да се отвори мрежа по някакъв повод (примерно като пътувам и съм се логвал и разлогвал в много мрежи със и без 3G). В такива случаи рестарт на телефона го оправя.

   Друг вариант е като съм избързал да доближа телефона то ПОС терминала докато още се върти логото на ПИБ на екрана на апарата или когато не е пуснато още плащането на ПОС-а от касиера.

   Понякога става така и като не доближа точно NFC антената на апарата до ПОС-а. Моя апарат е 6″ и трябваше да науча ТОЧНО къде е NFC антената и да я подавам нея към светлинките на ПОС-а (където предполагам че е антената).

   А и има търговци които по някакъв начин успяват да забранят плащанията по този начин. Примерно в кино Арена бяха така. И каквото и да правех не работеше. Но сега си работи. Май са сменили банката или нещо подобно.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.