България трябва да премахне двойното гражданство

Да, България трябва да премахне двойното гражданство във вида в който то съществува днес.

Защо ?

Ами защото не работи. Както е очевидно от скорошните дебати относно избирателния кодекс. Едната страна по този дебат иска да премахне манипулациите на чужди държави върху политиката на България. А другата страна иска да решава какво да се прави в страна която са напуснали (обикновено) отдавна и в която (обикновено) нямат намерение да се върнат. А пък хората в страната чуват неща от лидерите си които не могат да приемат, като например че хората които са избрали да избягат са „цвета на нацията“.

Не ме разбирайте погрешно. Това не цели да омаловажи националните чувства на емигрантите. Добре е да ги има и те много помагат на близките си в България. Някои от най-добрите ми приятели живеят в чубжина. Всъщност по-голяма част от връстниците ми са в чужбина. Нито цели да омаловажи интелектуалния капацитет на тези хора. Това би било генерализация което е глупава сама по себе си.

Но да се преструваме че хора които не плащат данъци в тази държава и които са избягали от нея имат право да казват как да се управлява тя е … просто грешно.

Да, идеята е че ако оставим българските паспорти на тези хора те ще се чувстват по-привързани към държавата. И може и да решат да допринесат към нея един ден евентуално.

Но аз мисля че има начин това да се направи по по-добър начин. Примерно Индия има специална категория: човек с индийско потекло. Това са хора родени или емигрирали в чужда държава които се чувстват индийци и искат да запазят връзки с Индия. Те получават специален статут, който им разрешава да посещават страната когато решат и предлага улеснения ако решат да се установят обратно в страната.

НО не им дава пълни граждански права (право на глас и т.н.) докато не решат да споделят и гражданските задължения които вървят в комплект с правата. Като плащане на данъци и местожителство примерно.

Този нов статут според мен ще помогне и на хората с българско самосъзнание навсякъде където ги има, примерно бесарабските българи. Или българите в западните покрайнини.

Tags: , , , ,

2 Responses to “България трябва да премахне двойното гражданство”

  1. Виктор каза:

    Случайно попаднах на блога ти, търсейки статии за двойното гражданство в България. Чудно ми е защо толкова малко хора говорят за нуждата от премахването му. Това е мнението ми:
    Гражданството бележи принадлежността към определена държава (не народност). То дава на човека права, но и задължения. Човек не може да изпълнява задълженията си пълноценно към повече от една държава, и за това не е логично да има двойно гражданство. Нека всеки да си даде сметка коя е неговата държава и да запази съответното гражданство. Това решение би прекъснало от веднъж турското вмешателство във вътрешната политика на България, без да се налагат засукани промени на изборния кодекс.

    • Жоро каза:

      Благодаря за добрите думи. Причината да не се говори за това е ясна според мен. Парите които емигрантите изпращат в страната ги правят групово май-големия чуждестранен инвеститор.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.