Края (засега) на одисеята с безконтактните плащания

Опитвах се да бъда early adopter с безконтактните плащания. Извода е че съм объркАл филма. Или държавата. И засега се отказвам.

Ето защо:

 1. Няма реално към кого да се обърна когато едно плащане не сработи. Банката казва „ами при нас всичко си работи“. Търговеца казва „аз толкова знам“. Картовата организация казва „аз не съм издател, питай си банката“. А за банката на търговеца клиента е никой. И проблемите изпадат в пукнатините между тези 4 институции.
 2. Правилата за това какво трябва или не трябва да работи не са обявени никъде.
 3. Този тип плащания просто не са предпочитани от търговците. Персонала не е обучен и всеки път като искаш да платиш по този начин трябва да изискваш „специално отношение“. Това работи в повечето случаи, но дотяга
 4. Търговците нямат необходимото техническо обезпечение за да предлагат тези плащания ефективно. Касите не се вързани с ПОС-овете и сумите се преписват на ръка (с грешки). Връзките с авторизационния център обикновенно са комутируеми и всеки път като опиташ да платиш трябва да чакаш да „се вдигне“ връзката първо. И я стане, я не.

Така че сигурно ще стане някой ден. Ама не и днес-утре.

Какво може да се направи ? Не знам. Най-сигурното е да предопочитаме търговци и банки които предлагат тези опции за плащане. Ако видите лошо обслужване ами не ходете повече там. Май това ни остана.

2 Responses to “Края (засега) на одисеята с безконтактните плащания”

 1. Мартин каза:

  Във Фантастико и в джъмбо работи безпогрешно

  • Жоро каза:

   Не знам в кое джъмбо си пробвал. Аз отидох в Пловдивското, до Метро.
   Там опитах да си купя една пачка батерии с картата.
   Каката на касата (не я наричам касиерка защото не беше особено заинтересувана да ме обслужи) имаше 2 ПОС-а: един на ЦКБ и един на Булбанк (май). Попитах дали мога да платя безконтактно. Каза да. Подадох си картата, погледна я и посегна към ПОС-а на ЦКБ който решително не беше безконтактен. Попитах я сигурна ли е за ПОС-а който използва (защото другия беше безконтактен). Каза ми че картите на ЦКБ можела да приема само на ПОС-а на ЦКБ ! На този етап платих кеш 🙂

   Ако това е „безпогрешно“ за теб, за мен е катастрофа ! И не знам дали ще отида в този магазин отново !
   А и идеята на стандарта за безконтактни плащания не е ли да работи навсякъде ?!?

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.