До Дубровник и назад: панорамна обиколка на бивша Югославия

Това е пътепис за пътуването ми с кола до и от Дубровник.

Отвори ми се малко работа в Дубровник. Погледнах полетите: през Виена и след това с малко самолетче до летището в Дубровник. Нищо запомнящо се. И реших : road triiip ! Малко далечко е. Ама никога не бях ходил по западните Балкани.

Gooogle Maps предложи 2 маршрута:

 • през Сърбия, Босна и Херцеговина и Хърватска
 • през Скопие, Косово, Албания, Черна Гора и Хърватска

Този през Албания изглежда да беше по-къс. Ама малко се уплаших от многото граници. А и от Косово също. Така че реших да не рискувам на отиване и тръгнах през Сърбия. Ама за всеки случай сложих и спалния чувал в колата 😉

През Сърбия

dubrovnik_otivaneТръгнах към 5:00. Бях пътувал до Виена преди 1-2 години, та пътя към Белград не ми беше чужд. Магистралата до София, след това южната дъга, гоним Калотина. Минах лесно на границата. Сръбските митничари се зачудиха на Great Wall-а ми. Ама си минах като лека кола.

На сръбската митница гледам се наредили 4-ма митничаря. Единия вика: ще качиш ли 4 човека до Ниш ? Обаче аз имах багаж на задната седалка и нямаше къде да го сложа (идеята за куфара ми в каросерията на камиончето не ми хареса). Казах им че имам много багаж. Намалиха на 1 човек. Съгласих се: кой ще откаже малко компания на път ? Качи се една млада митничарка. Униформена. Говореше английски горе долу. Приказвахме си за пътуване, ваканции и Северна Гърция. Много бързо мина пътя до магистралата в Ниш.

От Ниш е лесно, качих се на магистралата за Белград и газ, газ …

GPS-а ми даваше да изляза от магистралата до Крагуевац. Преди да сляза реших да допълня резервоара че ме чакаха планини и не ми се рискуваше. Спрях на една бензиностанция на магистралата. Имаше wifi. И Кафе. И взимаха VISA и AMEX.  Културна работа.

На излизане от магистралата имаше патарина.. взеха ми еквивалента на 5 USD. Взимаха VISA и AMEX. След това минах през Крагуевац. И покрай заводите „Застава“. Или каквото е останало от тях. Сериозно изглеждаща сграда от соц. модернизма. Нахлуха спомени.

Заводите "Застава"

От там се започна една безкрайна поредица от планински пътища и малки селца и градчета. Ако сте карали из Родопите ще се почувствате у дома. Само дето това беше над 500 км. Караше се с 80-90. И падаше до 50 в някои места. Спазвах ограниченията за да си нямам ядове с полицията. Не спрях никъде. Нямах сръбски пари а и не исках да имам.

Преди границата с Босна и Херцеговина явно беше някакъв парк или нещо такова. Имаше автобуси с туристи спрели по градчетата. На мен не ми направи много впечатление. Бях се нагледал на планина вече.

Границата с Босна и Херцеговина (Мокра Гора) беше една будка с бариера. Взеха ми 1 евро (добре че имах монети) еко такса. Дадоха ми бележка.

Минава се през Вишеград. Има много красив мост там.

IMG_20140424_134408

От там се започнаха едни тунели. Тунел от тунел. Представете си Триградското ждрело. Ама 40-50 км. Много красиво беше. Снимал съм. Дори и панорама има.

IMG_20140424_135307

След като се мине планината следват много километри хълмиста местност. Гони се Trebinje. Преди него има едно езеро което също беше красиво. След Trebinje започва слизането от баира в посока Дубровник. Едни каменисти баири и големи пропасти покрай пътя. Гледах само осовата линия че имам страх от високото 🙂

Границата с Хърватия беше една будка с бариера. Чичото ми погледна паспорта и установи че нямам печат от влизане. А и аз не помнех името на пункта през който влязох. Махна с ръка и ме пусна 🙂

Морето се показа. Но още пропасти край пътя. Пак гледах осовтата линия. Спрях на една отбивка да снимам Дубровник от високото.

IMG_20140424_175039

Като пристигнах беше 20:00 българско време.

kilometraj otivane

Дубровник

 

Самия град е разположен на баира над морето. Денивелацията е сериозна. Ама това пък предлага много добри гледки и изглежда много живописно. Улиците са добри. Ама работата с паркинга е малко тегава. Добре че имаше паркинг пред хотела.

Няма да разказвам за самия Дубровник. Много е красиво. Стария град е много много живописен. Обиколката на градските стени за ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ! Има и много добри ястия от морски продукти : риби, миди, каламари. Малко е скъпичко. Ама зависи как караш. Според мен обаче за повече от 1-2 дена не си струва. Няма кой знае колко много за обикаляне.

А, и ако сте фенове на Game of Thrones : там са снимани повечето от сцените от King’s Landing. Започнали са в Малта, но после са дошли в Дубровник.

Наобратно през Албания

dubrovnik_vrushtane

Започнах да се чудя как да се прибирам. Говорих с един колега от Солун който също беше дошъл с кола. Той каза че пътищата през Албания били МНОГО зле.

Та реших да почета форуми. В един от българските форуми имаше описание на минаване през този маршрут. Споменаваха че Косово не приемало зелените карти на автомобилите и те карали да си купиш застраховка за 30 евра на границата. Ама пък пътя бил по-къс и нямало пропасти край него. А и имало и магистрала Косово-Алабания. Прекарах цяла вечер в чудене. Ама реших да опитам. Кога пак ще се върна там с кола ?!

Хапнах добре в хотела на сутринта, взех си партакешите и газ на юг. Пътя до границата с Черна гора беше добър : 90-100-110. През равното. Спрях да заредя на първата бензиностанция след като излезнах от Дубровник. Вземаха AMEX. На границата с Черна гора ми провериха зелената карта. И ме питаха каква е марката на колата. Нямали я в компютъра. От границата имаше много селца и паланки, та не се караше бързо. Много надписи на руски навсякъде. Явно е много популярно място за руснаците да си купуват имоти. Стигнах до морето. Кара се малко покрай него. До Каменари. От там се хваща фери за 15-на минути. Иначе много се обикаля. Феритата са малки, но много редовни. Взеха 4.5 евра. Платих с евро. Нямаше грижи.

IMG_20140427_092238

От там се кара покрай морето : Будва и до Бар. Преди Бар имаше едни табели за някакъв тунел и митница. Не завих натам. Може би трябваше ?!

В Бар започнаха да се виждат албански номера. Добре. От Бар GPS-а ме изкара от главния път и ме покрара през едни вилни зони и едни еднопосочни пътища през баира. Албанските номера изчезнаха. Реших да се върна. Тръгнах на обратно към главния път. Стигнах до един разклон и там имаше едни люде които продаваха зеленчук. Питам ги за Албания. Сочат ми планинския път от който се бях върнал. Викам си „ДА, ЕЙ СЕГА СЕ ВЪРЩАМ !“ и продължих надолу към главния път. Спрях на една отбивка и огледах картата.

Пътя който GPS-а ми препоръчваше беше напряко през планината. Но главния път обикаляше планината от юг. И беше малко по-дълъг. Ама пък беше главен път. Реших да карам по него. Стигнах Ulchinj.Там питах на една бензиностанция и ми махнаха напред към Vladimir. Пътя премина в селски, но пък поне не беше през баира. Пак се появиха коли с албански номера. И дори в един от завоите срещнах автобус с български номер от Пловдив 🙂 ДОБРЕ !

Стигнах КПП-то с Албания. Имаше опашка. Ама се мина лесно. От албанската страна на границата имаше цигански катун.

Тръгнах да гоня Шкодра. Пътищата бяха селски, но пък през равното и нямаше много дупки. 80-90. От Шкодра се следват табелите за Тирана. И се гони Lezhe. От него се гони началото на магистралата за Косово. Има табели. Пък и GPS-а си го знаеше.

Магистралата е разкошна ! Имаше табела в началото й че е правена от Австрийски компании. През тези баири се кара с 130. Сериозна работа ! Има много стопаджии. Реших да кача едно момче. Нищо не говореше : само албански. А пък аз дума не разбирам. Махахме с ръце. И му сочех имената в GPS-а. Вози се към 50 км. с мен. И слезе на една отбивка в средата на нищото.

Много лесно стигнах до края на магистралата.  Припи ми се кафе а пък и други неща ми се правеха. Спрях на едно крайпътно кафе. Очаквах да ме порежат, но ми взеха 70 евроцента за кафе с мляко. И тоалетната беше безплатна ! На касовата бележка която ми дадоха имаше цени и в леки и в евро ! После кой бил изостанал !?

Стигнах Косовската граница. Бях чел че сърбите се мръщели като видели Косовски печат в паспорт и затова прибрах паспорта и приготвих личната карта. Нямаше грижи с нея. Както и очаквах ме накараха да сляза да си купя застраховка от една будка на 30-на метра от пункта. Оказа се че еврата които трябваше да платя са 77 а не 30. Понеже пишело truck в талона ! Изпсувах и платих в брой. Добре че имах евра в мен.

През самото Косово няма как да се обърка човек. Кара се по магистралата до някъде и след това се слиза за Stimle. Навсякъде по градовете има албански знамена. Тая държава няма да я бъде дълго. Имаше централа на Нато в един от градовете. Те са и полицията по улиците. Има БТР-и вместо патрулки. Странно.

От там се гони Качаник. И „Македония“. Спирах няколко пъти да питам. Лесно ме насочиха.

Пътя към Македония действително е хубав. В ниското е и няма завои. Стигнах на Македонското КПП по залез. Питаха ме накъде съм тръгнал. Викам в къщи. Лесно минах 🙂

От КПП-то до магистралата в около Скопие е 30-на км. От там е ясно. Патарини през 30-на км и плащане на малки суми. Още имам македонски денари, които ми върнаха от 5-те евро на първата патарина. Имаше избори в Македония този ден. Много се смях на местното радио 🙂 Не мога да не се смея на македонския. Думите са същите но имат малко по-друг смисъл. И звучат много смешно с нашия си смисъл 🙂

Заредих на околовърстното в София. И се добрах до дома към 10:00 местно време.

kilometraj vrushtane

Вместо заключение

Кой от двата маршрута препоръчвам ?

И двата са интересни. Разстоянието е горе-долу едно и също. И има какво да се види и по двата.

Косово се оказа много ключово място на Балканите. От там се стига до всички места много лесно. Сега разбирам защо войната беше за него.

Пътя през Албания е по равното, по-лесен е, но пък има много граници за минаване. А и тази застраховка в Косово сериозно накопонява везните срещу него.

През Сърбия няма изненади, но пък е планински път и се кара бавно.

Иначе разстоянието е горе долу едно и също.

Така че ги минете и двата ! 🙂

Ето още снимки.

22 Responses to “До Дубровник и назад: панорамна обиколка на бивша Югославия”

 1. bat_Bedo каза:

  Без да искам да те обидя ама твоето си е:“Гъз път да види“.
  Не можеш да ме убедиш че като караш имаш време да разглеждаш. Иначе Дубровник – ясно. Много е добро и си струва.

  • Светослав Велинов каза:

   Здравейте.
   Много четох по кой маршрут да мина и на края направих някакъв микс от тези двата плюс нещо ново.
   1.На отиване карах :
   София-Магистрала Струма-Перник-Радомир-Кюстендил-Гюешево-Скопие-Вход Косово-Качаник-Урошевац-Призрен-вход Албания-Кукъс-Шкодра и тука завих към Подгорица- Никшич-Требине-Дубровник.
   2.На връщане:
   Дубровник по крайбрежната-Херцег Нови-Каменари-На ферибот-Петровац-Бар-Вход Албания- Шкодра-Кукъс-Призрен-Прищина-Вход Сърбия-Ниш-Пирот-София.

   • Жоро каза:

    Бях чувал че сърбите правят грижи ако имаш печат от Косово в паспорта. Аз затова избегнах да вляза в Сърбия през Косово. При Вас как мина в това отношение ?

 2. Камелия каза:

  Може ли да кажете кой е хотела на снимката,в който сте отседнали в Дубровник?

 3. Мартин каза:

  Привет,
  Поздравления за „репортажа“. Само не става ясно от къде си тръгнал, за да извадим тези километри, ако тръгваме от София, например 😉

 4. Здравейте,

  Много хубава статия. Имам само няколко въпроса относно пътуването:
  – в Албания и Косово плащат ли се винетни такси или някакви такси за магистралите?
  – колко време всъщност отне пътя наобратно през Албания и Косово? Нещо го изпуснах това.

  Благодаря, предварително,

  Боян Цветков

  • Жоро каза:

   Нямаше винетки или такси в Албания по маршрута ми. В Косово няма магистрали.
   Отне ми 10-на часа във двете посоки. Мислех че съм го написал.
   Но то времето зависи от доста неща: границите, почивките, объркванията на пътя, феритата 🙂

 5. ваня каза:

  прекрасно описание! подробно и ясно! аз планирам същия маршрут, като твоя при връщането ти, в тази връзка имам няколко въпроса:
  1. озадачи ме „В Косово няма магистрали“. Нали прословутата магистрала албания – косово, която в часта си през косово се казва „ибрахим ругова“, е точно тази по-която си минал, и си слязал при дулие, посока штимле, или греша?
  2. там къдто след бар си видял табели за тунел и митница, това е пътя през шкодренското езеро и тунела созина – гордостта на черногорци, най-дългия, почти 5 км., аз възнамерявам в едната посока – примерно на връщане – да мина отттам, НО на отиване да мина по твоя маршрут. на твоята карта обаче улцин липсва. гугъл мап-а препоръчва това:
  https://www.google.bg/maps/dir/%D0%91%D0%B0%D1%80,+%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0/%D0%A1%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BD,+%D0%A3%D0%BB%D1%86%D0%B8%D1%9A,+%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0/@42.0515835,19.0844819,11z/data=!3m1!4b1!4m13!4m12!1m5!1m1!1s0x134e73eeb192bc07:0xf2645fc8c9b10246!2m2!1d19.1!2d42.1!1m5!1m1!1s0x134e0f9e01995fad:0x552898af8d4023c1!2m2!1d19.36444!2d42.01306

  а ако правилно съм разбрала ти си минал оттук:
  https://www.google.bg/maps/dir/%D0%91%D0%B0%D1%80,+%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0/%D0%A1%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BD,+%D0%A3%D0%BB%D1%86%D0%B8%D1%9A,+%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0/@42.0515835,19.0844819,11z/data=!4m19!4m18!1m10!1m1!1s0x134e73eeb192bc07:0xf2645fc8c9b10246!2m2!1d19.1!2d42.1!3m4!1m2!1d19.2287473!2d41.928481!3s0x134e137a4910d52d:0xd3f12fc7bd68d3b!1m5!1m1!1s0x134e0f9e01995fad:0x552898af8d4023c1!2m2!1d19.36444!2d42.01306!3e0

  въпроса ми е кой е, откъде минава селския/планинския път, от който си се върнал и си слязал към улцин?

  благодаря ти предварително

  • Жоро каза:

   До колкото виждам това което си го нарисувала е планинския път. Гугъл мапс кара през него. И като питах местните след Бар и те викат да карам от там.
   Аз и тръгнах, ама беше много лош пътя. А и нямаше коли с албански номера по него. Явно ще да е нещо много забито.

   Аз карах по жълтия път в мапса. Той си е прав път и си се кара с 90 по него. Вярно е 30-на км по-дълъг според мапса, ама планинския път е много много зле.

   Иначе да, освен тази австрийската магистрала от Албания по която минах други магистрали нямаше.

   То не че има и нужда де. Косово е малко.

   Да ти кажа този маршрут през Косово не си струва според мен заради застраховката в Косово. И заради многото граници. Ако застраховката я нямаше щеше да е ОК. Още ме боли под гърба като се сетя за тези 70 евра.

   Пътя през Сърбия верно е планински, ама е и красив и без кой знае какви премеждия.

   • ваня каза:

    благодаря много за изчерпателните отговори и препоръките. аз бих прежалила тези 30 евро, заради мерака да мина през косово и албания, през сърбия съм пътувала неведнъж. а да, за нещо ме подсети ваш читател по-горе, аз тръгвам от варна, да от софия е ок да се направи за 10тина часа, независимо дали през косово или през сърбия, както казахте, но на мен ще ми се наложи да разделя пътя и смятам да карам варна – скопие и там да нощуваме. вие как мислите?

    • Жоро каза:

     Даа, от Варна малко далече идва. Ама Скопие ?!?
     То и в Сърбия всъщност има добри места за спане. Аз бих със сигурност нощувал някъде из планините на Босна и Херцеговина вместо в Скопие.
     Иначе имайки предвид снеговете през Албания е по-безопасно.

     • ваня каза:

      ами да, нямам обяснение за Скопие, всъщност реших да разделя пътя на 2, тръгвайки от Варна, идеята ми е да мина границата с Македония, и Скопие ми се стори добър вариант за нощуване, за да мога на другия ден сутринта да мина границата с Косово и да си карам по вашия път през Албания до Котор….

 6. ваня каза:

  а да, и последен въпрос
  как е този „крайбрежен път“ в черна гора. като качество на настилката, натовареност, ограничние в скоростта и т.н.?; питам, зашото аз отивам в котор, и за тези 100тина км от албанската граница при сукобин ми дава 2 часа шофиране.

 7. Дим каза:

  Много добра статия, Браво и Благодаря! 🙂
  Ако можете да препоръчате места за спиране и нощувка по трасето (за мен и жена ми) ще съм Ви много благодарен! 🙂

 8. Caroline Webb каза:

  Big Благодарение Dr.Iroko моето име е Каролин Webb. Аз съм от САЩ, аз съм тук, за да се разпространява цялата работа на недвижими заклинание пудра, наречен Dr.Iroko които просто ми помогна да изтегли обратно моя съюз с мъжа ми и да направи връзката ни много по-силен и донесе радост и щастие в нашия marriage.He също излекувани от рак на гърдата на сестра ми. свържете се с него днес в някоя от вашите проблеми:
  1. получаване на вашия EX LOVER BACK.
  2. РАЗВОД заклинание.
  3. спечелване лотарии
  4 детеродна.
  5. втвърдяване на ХИВ и още много други.
  6. HERBAL CARE.
  7. BEAUTY заклинание.
  8. БИЗНЕС CHARMS.
  Можете да се свържете с него, използвайки този имейл; irokospiritualspellcaster@hotmail.com

 9. laura каза:

  Здравейте, моето име е Лора Woods, аз се преминава през една статия и разбрах за един човек на име д-р Akpabio. аз се страда от проблеми раздялата с различни момчета. аз трябваше да се свържете с правописа пудра. Стив е на ръба на мен остави за друга жена. но аз останах положително и смята, че мога да го върна и да го накара да остане. ето и ето Dr Akpabio ми помогна. Стив и аз сме отново заедно. Д-р Akpabio е такъв хубав мъж, той също ми помогна да спре моите здравословни проблеми. Благодарение на него и благодари на Бога за дара, дадени му. Ако имате каквато и да е проблем, се свържете с него на този имейл: drakpabioosulalaspells@gmail.com

  го Връзка за следното и вижте това велико дело на д-р Akpabio:
  (1) Ако искате бившият ти върна.
  {2} Ако си търсите работа
  (3) Вие искате да се насърчава във вашия офис.
  (4) Искаш ли жени / мъже, за да се движат след вас.
  (5) Ако искате дете.
  (6) Искаш ли да си богат.
  (7), което искате да получите Брачните Магии
  (8) Премахване на болест от тялото си Магии
  (9) Бизнес правописа
  (10) Lottery печелившите числа.
  (11) да върне изгубена любов
  и много други.
  можете да се свържете с него чрез своя имейл: drakpabioosulalaspells@gmail.com

 10. laura каза:

  Здравейте, моето име е Лора Woods, аз се преминава през една статия и разбрах за един човек на име д-р Akpabio. аз се страда от проблеми раздялата с различни момчета. аз трябваше да се свържете с правописа пудра. Стив е на ръба на мен остави за друга жена. но аз останах положително и смята, че мога да го върна и да го накара да остане. ето и ето Dr Akpabio ми помогна. Стив и аз сме отново заедно. Д-р Akpabio е такъв хубав мъж, той също ми помогна да спре моите здравословни проблеми. Благодарение на него и благодари на Бога за дара, дадени му. Ако имате каквато и да е проблем, се свържете с него на този имейл: drakpabioosulalaspells@gmail.com

  го Връзка за следното и вижте това велико дело на д-р Akpabio:
  (1) Ако искате бившият ти върна.
  {2} Ако си търсите работа
  (3) Вие искате да се насърчава във вашия офис.
  (4) Искаш ли жени / мъже, за да се движат след вас.
  (5) Ако искате дете.
  (6) Искаш ли да си богат.
  (7), което искате да получите Брачните Магии
  (8) Премахване на болест от тялото си Магии
  (9) Бизнес правописа
  (10) Lottery печелившите числа…
  (11) да върне изгубена любов
  и много други.
  можете да се свържете с него чрез своя имейл: drakpabioosulalaspells@gmail.com

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.