Archive for the ‘Windows Mobile’ Category

1 седмица с Windows 8 : как да оцелеем и да ни хареса :)

вторник, декември 18th, 2012

Когато няма начин да не се направи нещо то е най-добре това същото нещо да се направи както трябва !

Фирмата в която работя прави всичко възможно да „подбутне“ служителите да използват MS Windows.

И независимо че съм дългогодишен и убеден Мак потребител реших да си направя лимонада от лимона с който се опитваха да ме почерпят. Изходната точка беше Toshiba R930. Изумително добре направена малка машинка ! Но дойде с Windows 7. Повъртях го, поизпробвах разни нещица но изкушението беше твърде голямо. Е, не издържах ! И това беше първото копие на windows което купувам директно 🙂 След толкова години и компютри 🙂

Един съвет : не мисля че се налага да давате 20 евро допълнително за компакт диска. Смело вземайте версията само за сваляне. Тя си прави ISO за DVD или за flash памет. И резултата си се стартира нормално. Да живее пакета за сваляне ! По-бързо и по-лесно, а и по евтино ! Жалко че я няма опцията която маковете предлагат (да инсталираш операционна система без какъвто и да е външен носител), но човек не може да има всичко !

Такааа ! Инсталацията по подразбиране предлага да ти обнови компютъра. От скромната ми 20-годишна практика съм се убедил че това никога не е добра идея. Но пък самата инсталация предлага начин да се преоре диска и да се изтрият дяловете които носят това което не ви трябва (старата операционна система).

След известна доза чакане се озовах с чистичка windows 8 инсталация.

При първото стартиране след като смених езика на български се усети че има language pack за България и взе че си го дръпна сама ! Точка за Microsoft !

Положението с драйверите за Windows 8 е малко постничко. Най-важните неща си идват от Microsoft. Ама екстричките като функционалните клавиши за клавиатурата на лаптопа или примерно като софтуерното заключване да DVD-то (за да не се отваря постоянно като хванеш лаптопа грешно) ги няяямааа. Абе живее се, ама е жизнь, а не life ! Надявам се че като понаваксат производителите нещата ще са по-добре.

Не знам защо хората толкова се шашкат на старт екрана. Според мен не е лоша идея. Нещо като dashboard-а на MacOSX. Абе, удобна работа. А и хората които използват windows клавиша + името на програмата няма им се наложи да се разделят с навиците си. А това работи от XP насам май.

И това с липсата на старт меню мисля че го разбрах. Идеята е че работния плот в стил 95/98/XP/Vista/7 е просто още една пълноекранна апликация. Като пощата. Или Времето. И така няма смисъл да има отделен списък с програми за изпълнение.

Не е лоша идеята. Но за жалост Microsoft са решили да запазят обратната съвместимост и това е наложило малко окепазяване на идеята на дизайна. Примерно internet explorer се отваря и като Метро приложение, и като 7-съвместимо приложение на работния плот. И някои неща не работят в Метро варианта : само в 7-съвместимия режим (java примерно).

Или факта че в Win8 има 2 списъка с инсталирани програми : тези от „пазара“ и тези в контролния панел ! Това е леко казано налудничаво. Не че дразни или пречи, просто е странно.

Иначе мнооого ми харесаха метро приложенията. Това за пощата е с направо гениален дизайн ! И това за календара ! Сега да можеше да се прави всичко от тях, а не само основните неща ! Добре че от много отдавна използвам IMAP и CalDAV, та с помощта на thunderbird за „тежката“ работа и Метро приложенията за повечето неща положението е доста розово.

Другия ми любимец е Диспечера на Задачите ! Нали си спомняте грозната неразбираема джаджа от старите windows-и ? Винаги ми се е налагало да качвам разни допълнителни монитори за памет, диск и мрежа които да разбират и обикновените смъртни. Но не и с Win8 ! Има графики ! Има дискова активност. И мрежова активност ! И те са това което всички очакват да са !

След това беше ред на Visual Studio. Инсталирах 2012. Имам само една дума : УАУ ! Бях забравил колко удобно може да е MSVS. А специално 2012 версията е … точно това което ми трябваше ! Дори си има и вградена „тъмна“ цветова схема (светли букви на тъмен екран) ! И тя изглежда абсолютно прилично ! За жалост няма пълна интеграция с bazaar, но пък има Custom commands ! И това върши работа 🙂

Другото която ми трябва за работа е perl и няколко дребни приложенийца  като diff, patch и т.н. Тях ги взех от gnuwin. Версиите за 7 си работят.

След като закърпихме работния процес настана време за забавленията. При мен това е просто : CiV IV Beyond the Sword. Никога няма да ми омръзне тази игра ! Играя е още от CiV II (Благодарение на Любенди ! Зная че сега поставяш рекорди някъде там горе !) и няма да престана скоро. Amazon бяха така добри да ми я продадат на примоция тази година през Черния петък за 15-на лв. 🙂 Не че нямам и CiV 5, но не съм особено горд с този факт : CiV 5 е боклук !

След това върнах нещата които не са ми по мрежата : Virtual Box Fedora линукса във виртуална машина който е моята паник стая когато цялото това изживяване на новак в Windows ми дойде в повече и затъгувам за доброто старо vi + gdb време; и разните му там VPN свързани услуги които ползваме (телефон и т.н.).

Като резултат се получи една машина която работи толкова бързо и леко колкото и мака, има unix команден промпт за когато ми потрябва и като бонюс има една прекрасна среда за разработка, която е много по-мощна от XCode според мен (за това което аз правя естествено).

Завършихме процеса с церемониално записване на restore point и настройка на взимане на резервно копие към USB диска ми.

Нещата които за момента съм се сетил че ми липсват:

 • Свястно търсене по целия компютър. Spotlight на мака мноого ме е разглезило. Win8 е голяма крачка напред спрямо уродливия windows search от Win7, но има още работа !
 • Недовършените Метро приложения за Поща и календар. Да, закърпвам работата с Thunderbird, но бих искал да не ми се налага. Знам че да направиш свестен и използваем пощенски и календарен клиент не е тривиално, но вярвам че Microsoft знаят как се правят такива.
 • Интерфейс за определяне коя програма да се стартира автоматично при рестартиране на компютъра. Да, зная къде да пипна и как да направя shortcut-и. Но това си е кърпеж.
 • Смелост от страна на Microsoft да нарушат някои табута от обратната съвместимост. Стискам им палци и дано да се престрашат.
 • Още Метро апликации ! Не видях свестен twitter клиент примерно.

Ами това е засега. Може да се басираме че ще пиша още. А и вие пишете ако ви интересува нещо специално.

Mtel Test Zone среща ! И аз съм поканен !

понеделник, юни 25th, 2012

След всичките тези години в които съм се опитвал да пиша за нещата които ме вълнуват в света на джаджите най-накрая някоя фирма от бранша да ме вземе насериозно.

Ето какво кацна в пощенската ми кутия :

 

Нямам думи ! Това е като да те ръкоположи папата ! 🙂 И всичко това заради факта че написах едно кадърно ревю на мобилно приложение 🙂

А ! И не можете да дойдете ! Само с покани е ! 🙂 Ама ще разказвам след това.

Урааа ! ActiveSync за gmail !

сряда, септември 23rd, 2009

[новината в Google Mobile Blog]

Преди няколко месеца Google изкараха Exchange Server за контактите и календарите си. Сега този сървър работи вече и за пощата.

Идеалния вариант за push e-mail !

Google Sync за Windows Mobile : нищо и половина

вторник, февруари 10th, 2009

Днес прочетох новините и подскочих : Google са направили Exchange сървър !!!

Веднага реших да пробвам нещата и настроих моя верен Tytn II да синхронизира.

Изтърпях го докато синхронизира 400-те ми контакта и да започне да синхронизира част от календарите ми (аз имам 10-на). Погледнах какво е направил  и веднага го спрях и го махнах.

Положението е плачевно :

 • Контакти
 1. Няма снимки
 2. Няма групи в контактите
 • Календари
 1. Няма отделните календари : всичко буха в главната
 2. Не се синхронизират TODO записите

Не смятам че искам да опитам втора синхронизация : сигурно ще ми дублира срещите (понеже всички според него са в един календар който сигурно няма да намери на устройството).

Така че : има още хляб да се яде докато допасем до истинска синхронизация с Google.

Как да разрешим режима за GPS маркирани снимки на Windows Mobile

сряда, януари 7th, 2009

EXIF е голям човек : съдържа информация която помага на човек да се ориентира каква е тази снимка дето я е изровил от архивите.

А и доста online фотоалбуми могат да дадат интересна информация базирана на това което е записано в снимката : карти и т.н.

Затова смятам че си струва да се вкара колкото се може повече допълнителна информация в самата снимка. Аз така, ама явно дизайнерите на Windows Mobile не смятат така. Затова са забранили по подразбиране режима в който снимките се маркират с позиция от вградения GPS. Да : действително може да предизвика забавяния понякога, ама веднъж хване ли GPS-а няма забавяне, само по ясни и по-организирани спомени.

Ето как се разрешава този режим в Windows Mobile (благодарение на kaiserfan) : 

Отваряте любимия си registry editor за Windows Mobile (качва се допълнително) и в HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\HTC\Camera\P9 сменяте стойността на ключа enabled от 0 в 1.

Номера е пробван и работи на моя HTC Tytn II с официалния Windows Mobile 6.1 ROM.

Нови карти на България в Google

събота, септември 6th, 2008

Ето как стъпка по стъпка България се превръща в „бяла“ държава. 

Ако си спомняте Google Maps използваше едни карти на България от Балканската война. Примерно в моя роден град Пловдив имаше 6-7 улици на кръст. Абе : не ставаха за нищо и бяха стари като света.

Каква беше изненадата ми преди няколко дена да видя в Google Maps този знак

copyright 2008

Оооо ! 2008 ! Оооо ! TeleAtlas !

Стана ми интересно и реших да „поразцъкам“.

Първата ми реакция беше да въведа адрес в София :

 

адрес в София

адрес в София

Ха ! Работи ! Търсене по улица и номер на кирилица !

Обнадежден, опитах адрес в Пловдив :

 

адрес в Пловдив

адрес в Пловдив

Я ! И това работи !!! Че и снимки има ! Досега никоя карта от „двамата големи“ : TeleAtlas или Navteq която бях виждал не беше толкова обновена ! Вече ми стана много интересно !

Реших да се целя нависоко и попитах за маршрута между Софийския и Пловдивския адрес :

 

Рутиране между адреси в София и Пловдив

Рутиране между адреси в София и Пловдив

Еее, явно пълно щастие (още) няма ! Тогава реших малко да „сваля прицела“ : опитах рутиране между София и Пловдив :

 

Рутиране между София и Пловдив

Рутиране между София и Пловдив

Хе ! Работи си !

И последно (нали преди месец бях до Гърция) : 

 

България и Гърция

България и Гърция

Забелязвате ли как картата на България е по-пълна : жп. линии, второкласни пътища ?! Я сега стравнете с картата на Гърция ? А и там има малки пътища и селца : бил съм там, видял съм ги с очите си !

И като ми стана едно драго че съм Българин !

Ето каква е моята интерпретация на нещата :

Явно най-накрая Tele Atlas са взели цифровия кадастър който държавата ни има сигурно от 10-на год. и са го конвертирали (понеже не съм видял кола с GPS антена на моята уличка трябва да заключа че са взели данните отнякъде) ! Верно не са я „вързали“ още върху междуградската пътна карта, но и това сигурно ще направят (щом са се заели). Това означва че :

Колко поводи за радост ! За крайните потребители де ! Не им завиждам на местните Колумбовци. Но те не са и за завиждане : защото се опитаха само да събират такси вместо действително да се захванат и да свършат някаква работа когато действително имаха шанс. Да ви е познат мотива ?!

Apple Mobile Me-Google Calendar 0:1 : Google добавят CalDav поддръжка

вторник, юли 29th, 2008

Явно не само на мен ми е противна идеята на Apple да доят $100/година за възможността да си синхронизираш календарите.

Момчетата от Google удрят една приятелска тесла на Mobile Me като правят Google Календара съвместим с iCal за двупосочна синхронизация (CalDAV поддръжка). И преди „феновете“ на Mozilla Lightning и Evolution да се зарадват че тъжния им живот като потребители на календари в Линус е свършил ще кажа че за жалост положението за тях остава същото (за да се усетят по-бързо и да мигрират на Мак 😉 ) : засега Google поддържа само Apple iCal в Леопарда (дори не и по-старите версии от 10.4). 

Пробвах го, още е малко ограничена поддръжката (не се поддръжа създаване на нови под-календари от iCal), но нищо : ще го добавят (сигурно). Ето и инструкции как се прави (с картинки, на нормален Английски 😉 ). 

Сега, ако синхронизират и календари с Windows Mobile и ще мога да се отърва от това парче ушна кал наречено MissingSync !

Явно след пощата и каледарите ми „заминават“ в Google !

Чудя се какво ще правя ако Google ги няма в някой хубав ден в бъдеще. Е, сигурно ще почивам, понеже няма да знам какви срещи имам 😉

Излезе официалния WM 6.1 за HTC Tytn II

събота, май 24th, 2008

Тази неделя явно ще е време за upgrade : 

Излезе официалния update до Windows Mobile 6.1 за HTC Tytn II !

Не са обновили видео драйверите, казват хората, ама това според мен не е болка за умиране !

Така че : напред ! (аз поне ще скачам). 

картинка

Android е по-скоро Титаник

сряда, ноември 14th, 2007

Няма начин да сте пропуснали целия този медиен шум за Android : мобилната ОС на Гугъл.

Днес ми остана малко време и изгледах няколко филмчета и погледнах няколко примерни програми написани на току що публикуваното API за Android.

От това което видях според мен е много важно Android-а да сменят курса : запътили са се към айсберг (по-точно блато) с тази Java. Докато не публикуват native API ще си останат поредното добро намерение.

Имам си и оптимизация за мобилни устройства

сряда, май 2nd, 2007

От днес блога ми трябва да може да се чете по-лесно на мобилни устройства. Ако имате каквито и да е проблеми при четенето на блога от мобилни устройства, моля да ми кажете.

Удивително нещо са plugin-ите за WordPress !