Archive for the ‘Android’ Category

Какво да правите ако мобилното приложение на ПИБ рязко ви каже че телефона ви не струва ?

понеделник, януари 16th, 2017

От известно време имам т.н. “дигитална безконтактна MasterCard” на верния си Nexus 6. Изпозвал съм я със смесен успех у нас и по света. Предната седмица приложението на ПИБ се обнови до 2.2.5. Пишеше “оправени грешки с дигитални кредитни карти”. ОК.

И тази неделя като се опитах да платя за покупките си в магазина ме блъсна един екран “телефона Ви не отговаря на минималните изисквания на MasterCard”. Сериозно ?!? При положение че бях плащал с него предната седмица ?

Дадох си физическата карта на касиерката и прекратих спора че “и с телефона става”.

Реших че е някава новогодишна изненада от MasterCard. В екрана имаше линк. Кликнах и се оказа че телефончето ми е все още в него. Както казва Доналд Дък: !@%^#!%&@^#^%!* !

Днес се обадих на поддръжката на ПИБ. Оказа се че “колегите” били обновили приложението, но в него имало грешки и го били обновили пак. За жалост не по правилния начин. И грешната, и правилната версия били 2.2.5 !!!!!!
И сега се налагало да си преинсталирам приложението и да го препотвърдя с банката !

Не, така “колеги” !!! Заради вашите грешки ми се наложи да се занимавам с бюрокрация и да мачкам каскета по касите !

Но да си знаете де: ако нещо не стане: пре-инсталирайте приложението и ще тръгне ! Аз не затрих данните но рестартирах апарата след премахването на приложението.
А, и да не забравите да “отрегистрирате” стария ключ ! Не знам какъв риск е да го оставите, ама аз лично се изприщвам като видя активни ключове които нямам и не ползвам.

Първото ми плащане с телефон ! Стъпка по стъпка

понеделник, май 30th, 2016

Вчера платих за първи път с телефона си.

В нормален магазин. На нормална физическа каса с нормален POS. Но без физическа карта. Само с телефон ! В България. Сега !

И хубавото е че това има потенциала да работи на повечето места в Европа и на много места по света.

Почувствах се все едно че живея в бъдещето !

Ето как и вие да го направите на Андроид телефон (за да избегнете разочарования).

Настройка

 1. Вземете си Андроид смартфон, който има NFC сертифициранo от MasterCard и има версия на Андроид поне 4.4. Аз бих препоръчал Nexus телефоните !
 2. Не си “рутвайте” апарата !
  Сигурността на приложенията зависи от възможността им да пазят данни от несанкциониран достъп. Рутването премахва тази граница. Не го правете.
 3. Винаги инсталирайте последната официална версия на Андроид за устройството ви !
  Да, къстъм фърмуерите са готини, но те страдат от същия проблем със сигурността както рутването. А и обновяванията поправят грешки които може да нарушават сигурността на устройството
 4. Криптирайте си данните на телефона и сложете сигурен код за заключване.
  Знам че звучи като досада. Но вие смятате да разрешите плащания през този апарат. Ами ако го загубите ?! Новите апарати имат отключване с палец. Неудобствата са сведени до минимум.
 5. Издайте си карта в Първа инвестиционна банка
  Eдинствената банка която предлага тази опция за момента.
  Може дебитна, може и кредитна. Но аз препоръчвам кредитните, защото според мен има ред неудобства когато дебитна карта се ползва като кредитна. В един такъв случай ми бяха блокирали парите в банката.
 6. Регистрирайте се за мобилното приложение на ПИБ.
  Става на фронт офис в клон.
 7. Пуснете си “активно банкиране” в мобилното приложение на ПИБ.
  Най-вероятно става и през виртуалния банков клон. Но аз го направих в банката. И след това и през виртуалния клон. Така че не знам кое “хвана”
 8. Регистрирайте си телефона като доверено устройство.
  Процеса се състои в стартиране на мобилното приложение, намиране на един особено дълъг идентификатор на устройство в него и написването му е една бланка която фронт офиса ще ви даде. Най-вероятно става и през виртуалния банков клон. Но аз го направих в банката. И след това през виртуалния клон. След като устройството ви се регистрира се вижда като потвърдено във виртуалния банков клон, но не и в съответния списък на приложението. Това изглежда като грешка, но така работи в момента.
 9. От мобилното приложение пуснете заявка за дигитална карта.
  Това е допълнителна карта към някоя от другите ви карти и използва същата сметка. Но има отделни лимити !
 10. Изчакайте да ви я потвърдят от банката.
  Отнема около ден-два ако всичко е наред.
 11. Активирайте си виртуалната карта.
  Става от мобилното приложение, от списъка на картите. Виртуалната карта има триточие (контекстно меню). Там има активиране, задаване като карта по подразбиране и показване на ПИН. Аз направих и трите. Цвета на картата в списъка се променя след това.
 12. Научете си наизуст ПИН-а на виртуалната карта. Понякога трябва а не може да се сменя !
 13. Уверете се че NFC e включено.
  Прави се от настройките.
 14. Задайте приложението на ПИБ като приложение по подразбиране за безконтактни плащания.
  Като натиснете първия път червения бутон за плащане от мобилното приложение на ПИБ Андроид ще ви пита дали искате приложението на ПИБ да стане приложение за плащане по подразбиране. Съгласете се ! Приложението на ПИБ не ползва Android Pay (приложението по подразбиране) и Android Pay не работи с български карти към този момент !
 15. Разберете къде точно е антената на NFC на телефона ви. Особено ако е от по-големите има значение, понеже NFC е с много ниска радио мощност. Това ще ви спести неудобни моменти когато всички на опашката и касиера ви гледат укорително докато вие размахвате телефон пред POS-а !

Плащане

 1. Уверете се че имате достъп до данни на мястото на плащане.
  В рекламите пише че работи и без данни, ама не съм го пробвал още.
 2. Преди да платите отключете телефона, стартирайте приложението на ПИБ на телефона, логнете се и натиснете червения бутон за безжични плащания.
  Екрана трябва да е син като поднесете телефона към POS-а. Казват че ставало и без това, ама знам че при заключен апарат NFC не работи. А и понеже приложението на ПИБ се задава като приложение за плащане по подразбиране може и да работи без да трябва да се стартира и да се логне човек. Ще го пробвам.
 3. Когато плащате уверете се че POS-a поддържа безконтактни плащания: трябва да има лого на Paypass/Paywave.
  Обикновено има и едни (четири) диодчета на частта на POS-а към вас където се слага безжичната карта.
 4. Кажете РАНО на касиера че ще платите безконтактно.
  Той трябва да въведе сумата като първа стъпка (за разлика от нормалното плащане в което първо се слага картата в POS-а). Споменете и рекламите на ПИБ за виртуална карта ! Това помага за да не се учудват касиерите !
 5. Ако сумата е по-голяма ще ви поиска ПИН. Това е нормално и означава че операцията е в прогрес. Вижте по-горе за ПИН-а !

Може и да изглежда сложно, ама настройката се прави само веднъж и след това остава само удобството да не бъркаш за карта като свикнеш ! А и за малки суми е по-бързо понеже не изисква “връзка с центъра”.

Дисклеймър: не съм рекламен агент на ПИБ. Просто те в момента са единствената банка която предлага тази услуга.
Преди време работех там, но това беше мноооооого отдавна !

Google Now, Големия Брат, удобствата и свободите

неделя, май 3rd, 2015

На първото си пътуване с новия Nexus 6 съм.

Досега не виждах много полза от Google Now.

Единственото което правеше е да ми напомня че е време за работа или за фитнес. И да ми дава графика от календара.

Едното ме караше да се чувствам виновен. А другото си го гледам така или иначе. Може би просто живота ми е скучен. Или пък Google Now да не се интересува от нашия край на света. Не знам. Ама не виждах смисъл заради горните неща да си купувам скъп и тежък часовник който да ми ги показва.

Но в момента в който тръгнете на път Google Now сякаш оживява !

Изведнъж започва да ви напомня че е време за летището. Дава ви състоянието на полета. Включително и изхода на който трябва да отидете. И това по-точно и по-бързо от специализираното приложение на авиокомпанията. Дава ви и интересните неща в града в който отивате. Предупреждава ви кога трябва да се настаните и освободите хотела. Като дори дава и снимка на стандартна стая от хотела която поразително напомня истинската ! Въобще една истинска утопия в стил 1984 !

И всичко това само заради получаването на email-ите от хотелите и авиокомпанията в gmail 🙂

За жалост трябва и руминг на данни. Без връзка с Центъра android е като риба на сухо. Но хубавото е че вече всички (или почти всички) наши оператори предлагат руминг на корем в ЕС за фиксирана (и достъпна) дневна цена ! Мръднете ли извън ЕС ви чака секира както и преди. Но поне в “махалата” това работи супер 🙂

Започнах да разбирам защо бих си наложил да нося Android wear часовник ако пътувах често 🙂

И понеже съм на open source конфенерция се замислих отново върху знаменитата мисъл на Бенджамин Франклин че този който заменя свободи срещу удобства не заслужава нито едното нито другото.

Как да накараме хората да не използат този очевадно по-удобен и най важното безплатен (в смисъл на пари) продукт заради някакви илюзорни на този етап принципи.

Аз от моя си край на света не съм видял никого който е пострадал заради това че е оставял данни в Google. А пък дори и аз мога да видя удобствата на услугата която получавам срещу това: удивителен апарат, интелегентна услуга, и най-важното без месечни такси.

Чудя се дали в момента не сме благословени да живеем в едно време в което от тази услуга има само ползи а вредите още са в бъдеще време ?

И дали и гласувалите за национал-социалистите не са си мислили по същия начин през 30-те години на 20-век ?

Къде започва параноята и къде свършват принципите ?

И дали на някого в момента му пука за тези принципи след като може да получи таква добра услуга ако не мисли за тях.

Честита ни google навигация за България !

сряда, април 3rd, 2013

navi

Работи ! Навигацията в google maps работи ! За iOS и Андроид !

Има и street view поддръжка !

Да ни е честита !

 

Google Maps с възможност за запазване на карти : не сме поканени

четвъртък, юни 28th, 2012

Гледах новините от Google I/O. И реших да пробвам картите в офлайн режим на моя андроид телефон.

Да, ама не ! Пак не сме поканени в България !

Mtel Test Zone среща ! И аз съм поканен !

понеделник, юни 25th, 2012

След всичките тези години в които съм се опитвал да пиша за нещата които ме вълнуват в света на джаджите най-накрая някоя фирма от бранша да ме вземе насериозно.

Ето какво кацна в пощенската ми кутия :

 

Нямам думи ! Това е като да те ръкоположи папата ! 🙂 И всичко това заради факта че написах едно кадърно ревю на мобилно приложение 🙂

А ! И не можете да дойдете ! Само с покани е ! 🙂 Ама ще разказвам след това.

Един ден с Samsung galaxy tab 10.1

петък, януари 13th, 2012

Днес си направих експеримент. След близо 2 месеца използване на таблета като устройство за четене на новини и гледане на филми в къщи реших да опитам да изкарам един пълен работен ден с него.
Естествено че и дума не става за писане на програми. Това ми е ясно че няма как да се случи. Но днес ми беше ден за четене, така че реших да опитам.
При работа в разпределен екип комуникацията е всичко. Ако не си на фирмения jabber не си на работа. Или ако не отговаряш на  емайли. Или на Skype.
Дори и само това поставя пред горкия android повече отколкото може да преглътне. Няколко програми едновременно, бълващи събития. Имах невероятно неприятно преживяване опитвайки се да говоря с някого през jabiru докато друг ми пишеше в Skype. Горкия android постоянно и без предупреждение превключваше към екрана на скайпа, като ми оставяше да напиша само по една две букви в jabiru-то.
Освен това не видях начин да накарам jabiru-то да генерира нотификации когато някой ме спомене в group chat. А и да вляза едновременно в повече от един групов чат. Ще кажете има и други jabber клиенти. Да, опитах повечето от тях и само jabiru успя да се логне в сървъра ни.
След това опитах да попиша малко email. Дори и не помислих да ползвам вградения клиент. Толкова е лош. Няма дори и да си правя труда да обяснявам защо. По всеобщо мнение k9mail е най доброто. Затова опитах него. Господи колко е грозен ! И неинтуитивен ! Има поне сто опции наврени на най-невероятни места (включая натискане и задържане върху списъка с папки). Но няма просто действие като създаване и изтриване на imap папка ! А как само ще ви вбеси необходимостта да натискате клавиша за опции в екрана за писане на писма за да можете да си изпратите писмото ! Като че ли изпращането на писмото е едно наистина рядко явление ! Или може би програмата ви дава възможност да размислите !?!? Бляяях ! А дори не ме карайте да започвам да говоря по липсата на търсене в ldap на кореспондентите. Ще кажете: ами добави си ги в адресната книга. Но не знаете простичкия факт че в нашата фирма работят повече от 30000 човека. От тях в нашия отдел над 300. И постоянно идват и си отиват. Дори не съм си и помислял да направя нещо такова с горкичката адресна книга на таблетчето. А да не говорим че не е и редно поради съображения за сигурност. Можете да си представите какво удоволствие изпитах пишейки адресите на ръка.
Разочарован реших да изгледам една презентация в YouTube. Казах си : какво може да се обърка ? Има специален клиент. Той трябва да работи добре ! Та смело чукнах на връзката от пощата в k9mail. Дотук добре ! Клиента си се отвори и изглеждаше дори красиво на екрана.
Но в този момент получих нотификация за един важен емейл който чаках. Викам си : ще чукна набързо в нотификацията, ще прочета емейла и обратно в останалите 15 мин. на презентацията. Емейла прочетох. Но това с обратното не страна много. Оказа се че понеже съм бил стартирал YouTube клиента чрез чукане на връзка в емейл клиента четенето на новопостъпилия емайл е накарало андроида да забрави до къде съм стигнал с презентацията. И ми се наложи да изгубя време да търся ръчно до къде бях стигнал. Загледах се пак. Пристигна още един емейл. Но аз устоях на изкушението да го прочета 🙂
След това ми се наложи да използвам flash поддръжката. Заради една система за   webcast-и която използваме. Работния флаш екран показваше webcast-а. Но нищо повече. Нито бутоните в него работеха, нито беше там където трябва да е в останалата web страница. Но пък съдържанието се виждаше. Заех поза лотус и с медитация наум не посмях да шавна за да не разваля магията и да си догледам webcast-а.
И всичко това гарнирано с неприятния навик на swype ту да ми яде последните 3 букви от всяка дума, ту да покрива текста който пиша когато го превключих в мини режим за да не търкам с пръст по целите 10 инча на екрана. Не че имах кой знае какъв избор с клавиатурите де : системната не поддържа кирилица (благодаря ти самсунг !), а нямах нерви за повече екперименти като swiftkey !

Може и да е заради петък 13-ти. Може и да е заради миналогодишния сняг. Факта е че android таблетите не стават за нищо друго освен за четене на прости интернет страници и за гледане на видео. И това ме кара да разбирам защо толкова много хора си купиха kindle fire за $199. А не Samsung galaxy tab за $499. И да съжалявам че аз го направих. Когато купувах таблета от BestBuy девойката от щанда на епъл ме изгледа доста учудено като настоях че не искам iPad 2. „На същата цена е”, казва. Но аз подминах. Сега започвам да се чудя защо.

Swype са пуснали нова бета с български !

понеделник, декември 26th, 2011

След като стана ясно че самсунг няма да обновяват повече андроида на телефона ми започнах тревожно да се оглеждам за варианти на любимата ми клавиатура swype която да добавя към неофициалния порт на ice cream sandwich за galaxy s.
Но днес това ми притеснение свърши : новата бета на swype поддържа сваляне на допълнителни езици. И българския ги има !
Сега остана да обявят текущия RC1 за стабилен и ще скачам.

Google music за българи (съчениение по преживяно)

вторник, ноември 22nd, 2011

От известно време търсех начин да “заживея в облаците” : да направя така че оригиналите на всичките ми файлове да са някъде в облака, та да не ми се налага да се вайкам когато се “счупи” някое от устройствата ми, а и да мога да имам достъп до всичко от всякъде.

Едно време когато имах само компютър това не беше чак такъв проблем. Но сега със смартфона, таблета, компютъра и ползването от време на време на чужди компютри това си стана просто задължително.

Та ето какво измислих досега :

 • Фирмения WebDAV сървър за служебните файлове
 • Фирмения IMAP и ActiveSync за служебната поща, календари и контакти
 • gmail (и yahoo чат пат) за личната поща календари и контакти
 • dropbox + google docs за личните файлове и видео записи.
 • picasa за снимките

До тук добре. Е можеше и по-добре, ама много скъп този dropbox. Та се наложи да замествам с google docs. Ама сделката за допълнително място си я биваше. Е, да де, няма автоматично синхронизиране на директория като в dropbox, но все се надявам че гугъл ще стигнат и до там. Ако не това е добър проект за малко сладко софтуерче 🙂

Остана обаче една сериозна дупка : музиката.

Пробвах да я кача в google docs но не може да се възпроизвежда от там. Поне не и по някакъв удобен начин.

И затова много се зарадвах като разбрах за google music. И след това се натъжих : само за САЩ работи. Обаче се оказа че има лекарство за това. Супер. Абонирах се. Е вярно не мога да си купувам песни, както от Apple iTunes Store Bulgaria, но млъкни сърце.

И действително приложенията работят супер. Успях да си кача iTunes библиотеката без премеждия в google music чрез music manager под мак.

И приложенията за android работят просто чудесно.

Това което ме дразни засега е че:

 • няма начин да си измъкне човек песните обратно наведнъж. Е, има го онова разширение за firefox. Но то ги дърпа една по една. Това е много за 700 песни.
 • Няма начин да се редактира съдържанието на библиотеката от таблета ми под андроид. Всъщност от всичко друго освен истински компютър. Това е просто глупаво в този свят в който все повече хора разчитат на таблети като основно устройство
 • Music manager под мак ме пита дали да вземе подкастите. Но взима само епизодите които са вече свалени на компютъра. Колко готино би било ако вземаше връзка към потока с обновления вместо това, а ?! Щях да зарежа допълнителните приложения които се налага да използвам в момента.

Като на първо четене това е. Ще се радвам да споделите идеи как да използваме google music по-пълноценно.

Дилемата “компютър за пътуване” (а и за в къщи)

неделя, август 28th, 2011

Както може би сте разбрали често ми се налага да пътувам по работа. И не е много удобно да си мъкна 17 инчовия “струг” навсякъде. Не че не си обичам макбука, обичам си го. Ама заема доста място в раницата и е почти невъзможно да го постави човек удобно на масичката в самолета (е, аз летя икономична класа де).

Не ми трябва много докато съм на път : рядко ми се налага да пипам код, а и винаги има някое любезно ssh хостче дето може да се използва. Важното е да може да се пипа wiki (през браузер) и да се прожектират презентации. И естествено поща, календари и скайп.

За съжаление имам и друго изискване : Cisco AnyConnect client. Оказа се че все повече от нещата които върша в службата са във VPN-а. И от това изискване има 2 класи устройства : такива дето поддържат Cisco AnyConnect по подразбиране (а и фирменото IT ги поддържа) и другите. И е много добре устройството което ползва човек да е от първия тип. Ще дам един пример : и iPhone-а ми и Samsung Galaxy S-а ми бяха в оня списък. И всичко си работеше супер. Докато не реших да сложа custom ROM на Galaxy-то. Не разбрах как точно, но корпоративния сървър го засече това и ме отсвири. Не ми даваше да си чета пощата. След това нещата се влошиха още повече : IT-то се отказа да поддържа SamSung Galaxy S въобще ! И сега като резултат дори и на оригиналния ROM срещите в календара ми се синхронизират през Exchange сървъра като празни контакти ! Принудиха ме да се откажа да ползвам календар на устройството. И да си остана само с поща 🙁 Не ми се мисли каква мъка ще е на устройство което не поддържа VPN клиента без трикове.

Много хора се фиксират върху това машинката да има 3G. Аз не мисля че е голям плюс. Ако човек има свестен смартфон 3G-то на таблета по-скоро пречи отколкото помага : тряба да имам допълнителна карта (и допълнителен план) за да си ползвам таблета. А така пускам споделяне на 3G-то от телефона през Wifi и съм готов. Верно яде батерия на телефона като лудо, но пък и таблета не е много удобен за използване на открито, така че не мисля че ще е чак такъв проблем човек набързо да види нещо по този начин. А и може да се експерименира с примерно bluetooth tethering или дори и през USB ако е толкова важно.

Не мислете че ще ползвам машинката само като пътувам : аз все по-рядко започнах да си нося 17-ката и вкъщи. Обикновено не ми се мъкне и просто я зарязвам в офиса. Така че и т.н. cauch surfing също е в сметката.

Та такааа.

Вчера се поразгледах малко по магазините. Малко е гадно спрямо хората дето ги поддържат тези магазини, но те все повече са започнали да стават show-room-ове : хората гледат там моделите и после пазаруват онлайн 🙂

Ето какво ми хвана окото :

 • Таблет : колебая се между 3 модела тука :
  • Apple iPad 2 : Скъп и малко мъничък с тези 9.7 инча диагонал на екрана. Но пък напълно поддържан от IT-то ни. Другото което не ми харесва в него е че няма торент клиент и не поддържа видеоформати. А, и тази глупост със синхронизирането с iTunes не мисля да се подложа пак на нея ако имам избор. Батерията издържала 10-на часа, което напълно достатъчно дори и за презокеански полет.
  • Samsung Galaxy Tab 10.1 : Колебая между 10.1 и 10.1v. В България го продават само Mtel. И искат крак и ръка и да подпишеш договор с кръв че си продаваш душата. Но пък батерията държи мноооого (10-на часа) и има официален Cisco AnyConnect клиент. Не съм го “пипал” още, така че моля от Mtel да ме очакват 🙂 Но ако ще го купувам сигурно ще е от страната на неограничените възможности, защото за Mtelската цена с договор за 16GB от там ще взема 32GB без договор 🙂
  • Asus EeePad Transformer : много симпатична машинка. По-тежка е от Galaxy-то, но пък има уникална докинг станция с допълнителна батерия вградена в нея. И това прави живота на комбинацията 16-на часа на батерия : т.е. полет Сан-Франциско->Бангалор примерно (половината земно кълбо) ! А и според мен допълнителната клавиатура си е далавера, но тя седи като “пришита” към устройства които не са проектирани да я поддържат. А Трансформъра очевидно е проектиран да я поддържа. Сега за минусите : няма официална поддържка от нашето IT и Cisco AnyConnect. И USB-тата са на докинг станцията. Не знам дали това е предимство или недостатък всъщност : нали HDMI-я е на самия таблет ! 🙂 Нашите търговци са внесли само таблета : никъде няма докинг станция. Но пък за сметка на това продават таблета на цената на комбинацията на таблета и докинг станцията в the land of the free. Винаги съм се чудел защо така : нали всички ги произвеждат в Азия. А България е по-близо до там май ? Или не ? 🙂
 • Лаптоп
  • Apple MacBook Air 11 инча : новата 11-ка е УНИКАЛНА машина. Верно е малко скъпичка : $999 за варианта с 2 GB RAM и 64 GB SSD и цели $1199 за варианта с с 4GB RAM и 128 GB SSD. Горе долу колкото два таблета всъщност. Но пък получаваш уникална скорост (i5 !!!) и SSD-то направо лети (казвам го от опит, имаме в къщи Air от втората генерация). А е и уникално лека и удобна машинка, която си има всичко в нея : MacOSX и т.н. Може и да си програмира човек дори. Единствения минус за който се сещам са 5-те часа живот на батерия. Това е мънинковато и няма да стигне за презокеански полет.
  • Toshiba Android Netbook : Това го видях в Технополис и ми стана интересно. 8 часа живот на батерия му дават, така че от тази гледна точка сме покрити. И е доста леко (проверих). Но пък “върти” Android 2.2. Така че относно VPN-а ще трябва да се правят трикове с неизвестен успех. А и 2.2 не е оптимизиран за големи екрани. Та малко нито риба, нито рак. Ако беше с Honeycomb можеше и да се замисля по сериозно. Ама не знам с 2.2
  • някакъв Windows нетбук : В наши дни могат да се намерят много прилични нетбуци на цената на таблет : примерно това. Купих един такъв на малкия и детето си го мъкне навсякъде. Верно батерията е 5 часа. И екрана има малко общо с екрана на Маковете. Ама е червен и пише Ферари 🙂 А, и върти Windows 7. А това е мокрия сън на нашето IT.

Това е за което се сещам. Засега основните фаворити са ми Галакси Таба и Air-а. И малко се чудя за iPad-а, но веднъж като е минал човек на андроид ограниченията на Apple малко трудно се преглъщат.

Но и още се чудя дали да го правя въобще или като сменям работния кон след 6 месеца като му изтече гаранцията да не грабна 12″-овия Dell който има във фирмата и да се приключи. Но пък ще е добре да имам нещо в къщи че не ми се мъкне всеки ден от офиса, а пък екрана на галаксито е малко мъничък за постоянна употреба.

Съвети приемам всякакви.