Archive for the ‘iPhone’ Category

Моите 30 дни с iOS

сряда, декември 25th, 2019
Image result for ios vs android

Така ме завъртя живота че след 10-на години android (nexus 4, nexus 6, pixel 3) минах обратно на iOS. Последния ми iOS апарат беше 3s. Така че почти нищо не помня. Аз бях свикнал много на android. На чистия андроид. Не на клонингите. И бях и още съм силно инвестиран в google услугите. Аз практически живея в облака: държа си снимките в google photos, държа си документите в google drive/keep/docs, ползвам chrome и го синхронизирам с облака и имам и google home mini и уреди свързани към него. Веднъж като се предадеш всичко в гугълския облак върви прекрасно: google assistant разбира дори моя тежък английски акцент, снимките се качват автоматично в облака и всичко просто си работи. Примерно като пътувам зад граница телефона се сеща сам да ми покаже борд-картите, да ми даде курс за обмяна на валута и дори и времето в къщи като съм в друга часова зона. Google карти с годините стана прекрасна система за навигация която знае за таксита, градски транспорт, работно време и трафик. Не ме е оставяла никъде досега. Само данни да има. Въбще: живота беше супер. Дори може и да се плаща с апарата при добро желание и при наличие на карта от съответната банка. Не че е удобно, но пък може.

Единственото което ме гложди малко е че цента на тази нирвана е че гугъл знае всичко за мен. И имам предвид наистина всичко: къде съм ходил, какво съм правил, какво съм браузвал, какво съм търсил, на кого съм се обаждал и какво съм му писал. И дори и кога си лягам и ставам. Абе: всичко.

А и имаше и едно специфично проблемче което не ми даваше мира. Поради някаква неведома мтелска причина не мога да пращам СМС-си към американски номера. Не знам защо. Но не става. Обаждах се няколко пъти на оператора: никаква полза. Не може.

И последно: поради не много известни причини макар че пиксела ми поддържаше eSIM не можеше да се поддържа dual sim така че и двете карти да са едновременно активни. Имаше някакво сълзливо обяснение на сайта на гугъл че апарата имал само един IMEI. Ама ми се струва странно за т.н. им флагшип да го омацат така.

Така че имах някакви причнички да не се дърпам като ми се предостави шанс да сменя апарата с един чисто нов iphone 11.

И така се започна. Реших да направя правилното нещо и да не опитвам да „мигрирам“ от единия апарат към другия.

eSIM неволи

С e-SIM (да, ползвам eSIM) нещата бяха малко странни. Опитах да мина пиксела в самолетен режим и да добавя симката на айфона. Не стана. Даде някаква странна грешка. Обадих се на поддръжката на мтел. Като разбраха че ползвам eSIM на пиксел се опитаха да ме пратят на импулсния им телефон (където едни tech-ита пъшкат за 2 лв на мин). Реших че ще мога да се оправя сам. И смело изтрих eSIM-ката от пиксела. И след това eSIM-ката се добави в айфона. Явно по някакъв начин се обажда на кораба майка всеки път като добавиш или изтриеш eSIM. Човек се учи докато е жив.

Къде ми е приложението ?

По прицип опитвам да ползвам минимум приложения. И да трия тези които не ползвам. Но се оказа че за повечето приложения от гугъл в iOS няма алтерантиви. Да, може да ползвате apple карти. Ама не го препоръчвам. А за кашата с календарите, пощата и синхроницацията с различните облаци и IMAP/CalDAV съвръра в службата не ми се и започва да говоря. Само ще кажа че качих почти всички гугълски неща: gmail, gcal, keep, photos, authenticator, docs. Само за chrome реших да не се предавам и се опитах да мина на сафари. Но заради синхронизацията на букмарките издържах така само няколко седмици и се предадох. И инсталирах и chrome.

Поща/календар/контакти

Чета си личната поща в gmail app. А служебната (IMAP) в apple mail app. Личния календар е в google calendar. Но го гледам през apple ical. Заедно със служебния (calDAV). За да имам всички календари на едно място. И не ги синхорнизирам с iCloud. Защото така или иначе ги имам на други сървъри вече. И ми се струва излишно. Реших че имам къде по-добри начини да си пилея времето вместо да се опитвам да ползвам iCloud календари. Но пък държа и google calendar app. Понеже може да прави някои неща които не може да се правят през apple iCal. Примерно напомняния.

Личните контакти ги държа в google contacts. И ги синхронизрам с апарата. Но не и с iCloud. Въобще нищо не синхронизирам с iCloud. Защо да го правя като вече плащам на гугъл за място в облака ?

Звучи като каша. И си е каша. Всеки път мисля кое как да направя. А и се случи няколко пъти да пратя личен email през служебния акаунт. Поради грешно приложение което се отваря като кликна на връзка с пощенски адрес.

Но пък работи малко по-добре от андроида. Там така и не успях да намеря свестен email IMAP клиент. Да, всичко беше на едно място. Но пък аз много използвам ел. поща. И всеки път се вбесявах като трябваше да напиша поща. Да не говорим за кашата със служебния календар. Така и не успях да приема събитие и да го маркирам като прието от телефона. Можех да ги гледам, но само да гледам.

Изглежда на големите компании и през ум не им минава че хората може да имат 2 различни акаунта: служебен и личен. И най-вероятно им се налага да използват различни сървъри за тях.

Останалото: снимки и документи и т.н.

Тук избора беше ясен: плащам ма гугъл годишна такса да ми държи данните. И личните ми снимки и документи са в google photos и в google drive/docs. Реших да продължа да го правя. За радост google drive си работи доста прилично на iOS. Google photos също работи. Ама горе долу. Синхронизира снимките с облака. Но може да синхронизира само всичко. И се налага да трия ръчно от Google Photos всички картинки които си пращаме през приложенията за чат. Тъпо.

Ползвам 2 phase authentication. От онова с 6-цифрените кодове. През google authenticator. Има го и за iOS и си работи супер. Дори по-добре от андроид версията. Трябваше да обиколя всичко услуги и да добавя новия телефон. Но си работи като очаквах.

Оказа се че google приложенията и на iOS се координират и си споделят логина. Така че не се налага да се логвам във всяко поотделно. Приятно.

С подкастите реших да подходя по-кошерно и реших да мина на apple podcasts. Трябваше да се откажа от един от подкастите които слушам защото apple podcasts не може да взима произволен RSS поток. А само този който е в iTunes. Ама … c’est la vie. Приех го. Довиждане PoketCasts. Добре дошли iTunes.

С паролите ми беше проблем малко. Ползвам password manager. И синхронизирам с FTP директория. Клиента за андроид можеше да прави автоматично друпосочно синхронизиране. Клиента за iOS не може. Поне не автоматично. Може да качва и да сваля. Но не знае кое кога трябва да се направи. И със сигурност не може да слива локални и отдалечени промени. Това не е болка за умирачка. Защото така или иначе сменям пароли само на едно място. Или на телефона или на компютъра. Но е досадно да трябва да помниш. И да правиш кое трябва да направиш.

Банкерските приложения и пътешественическите приложения (kayak, uber, spark, lime и т.н.) си работят както се очаква.

Оказа се че и на iOS вградената камера може да разпознава баркодове. Да, не е google camera. И няма разпознаване на образи. Ама за баркодове работи.

И така, пренесох се.

Какво ми хареса в iOS

БАТЕРИЯТА ! Не знам дали е от хардуера или от операционната система. Или от това че отидох в настройките и нарязах достъпа във фонов режим. Но това нещо държи по 3 дни с един заряд ! И то не е като само да нося апарата. Ползвам си го.

iMessage: Най накравя мога да пращам съобщения на колегите с американски номера.

FaceTime: Прилично е. И работи на всички айфони. Без каквито и да са настройки. Като си помисля за кашата от месинджъри под андроид и ме хваща яд.

Apple клавиатура. Опитах google keyboard app за iOS. Еми боклук. Не знам защо но апълската клавиатура е много по-ергономична. Нищо че не може да swype на български. И това преглътнах. Много по-удобна е.

Apple приложението за часовник. Може да нещо малко, но ергономията на това нещо е страховито добра. Може да му настроиш кога си лягаш и кога ставаш. И то ти свири „лека нощ“ мелодийка като е време за лягане. И те буди като е време за ставане. МНОГО много удобно. Не мога да го обясня, но разликата между него и приложението на андроид е като това да те буди мама или надзирателя в затвора.

Жестовете. iOS има много и много полезни жестове (демек плъзвания по екрана). Примерно дърпане от долу нагоре работи горе долу като бутона „назад“ в андроид. То това го има и в андроид, но не е толкова удобно. Освен това има и други жестове. От средата надолу отваря търсенето. От дясно наляво е като другата част на бутона „назад“ в андроид. И от ляво на дясно отваря контекстно меню. Горе долу като бутона „меню“ в андроид. Малко е сложно да се усвоят, защото трябва да ви влязат в мускулната памет. Но веднъж като свикне човек е много лесно и удобно. Мислех че ще ми липсват системните бутони. Но всъщност не е така.

Apple Pay: За разлика от Андроидския вариант който не работи за България Apple Pay си работи. И дори взима карти от 2 български банки. И е много много бързо. Доста по-бързо от google pay. Платих едни дъвки за да видя как става. И става. Но за жалост от банката в която ми е кредитната карта (postbank.bg) нямат намерение да поддържат модерни начини на плащане. Питах. Учтиво ми казаха че ще го поддържат, ама друг път ! Засега не ми е проблем, но ако реша да взема и часовника може да стане сериозен проблем.

Обновяванията: iOS просто си се обновява. Включително и приложенията. И не ти губи времето да се хвали с този факт. Още по-малко с ВСИЧКИ детайли от процеса. Така и трябва да е според мен.

FaceID: нещото наистина работи. Въпреки скептицизма ми. Да, не може да се отключи като е легнал апарата. И има таймаут. Но при нормално използване работи страшно удобно. Дори и от приложения ако го поддържат !

Триенето на системите приложения. В iOS може да се махнат системните приложения които човек не използва. Това започва да се прави и в андроид, но по съвсем друг начин: там се отделя системна функционалност в приложения които после се обновяват през appstore-а. Докато в iOS просто си ги махате и си свиркате.

Какво не ми харесва в iOS

Siri. В сравнение с Google Assistant е все едно да говориш с бавно развиващ се. Не разбира почти нищо. И компенсира като с прави на умна и цепи лафове.

Безумното меню настройки за всяко приложение в настройките: В Андроид всичко за приложението: интерфейс и настройки са си в приложението. В системните настройки има само акаунти. Да но не и в iOS. Някой гений на ергономията е решил че ще раздели настройките от функционалността в приложенията и ще ги сложи в „контролния панел“: приложението за системни настройки. В това има някакъв смисъл. Настройваш веднъж и след това само използва. Ако се спазваше. Всяко приложение се чувства свободно да слага настройки където му скимне. И в основния интерфейс и в настройките в контролния панел. Да не говорим че някои настройки на приложенията са примерно в други панели от контролния панел. И се получава една КАША. Като трябва да настроиш нещо и ходиш и гледаш на 3 места вместо само на едно. Може и да има някаква логика във всичко това. Но аз не съм я намерил все още. Просто влошена използваемост.

Въвеждането на емоджита. В iOS това е отделна клавиатура. И не може да се търси емоджи в нея. Точно бях взел да му „хващам цаката“ на google keyboard. Но сега като трябва да използвам ново емоджи и трябва да прелиствам. През миниатюрите на емоджитата. Хиляди миниатюри !

Не може да се задават различни звукови сигнали за приложенията. На андроид мога да настроя служебната поща да „свири“ по един начин. А личната по друг. И само като свирне нотификацията и знам горе долу какво е и колко е спешно. Не успях да постигна същия ефект на iOS.

Липсата на настройки. В Андроид има мнооого настройки. Дори повече от колкото трябва. Но това е по-малкото зло. Много по-зле е като липсват настройки когато му трябват на човек. Да, знам за тиранията на избора и за това как многото избор е по-зле. Но ако човек знае какво иска и не му се разрешава да го прави резултата е вбесяване. Примерно в iOS има само „руминг“ и „домашна мрежа“. Както беше в андроид пред 5 години. Няма я идеята за руминг в рамките на ЕС. И всеки път като се пресича граница започва едно чудене дали да включа руминга или не. Имам чувството че операционната система ме третира като идиот и не ми дава да правя неща които знам че искам.

Вместо обобщение

И двете операционни системи са толкова еднакви че вече разликите трудно се намират. Изглежда че хората ще предпочетат едната пред другата заради 3 неща: мускулна памет/навици, облачни услуги и приложения за които човек вече е платил.

Mtel Test Zone среща ! И аз съм поканен !

понеделник, юни 25th, 2012

След всичките тези години в които съм се опитвал да пиша за нещата които ме вълнуват в света на джаджите най-накрая някоя фирма от бранша да ме вземе насериозно.

Ето какво кацна в пощенската ми кутия :

 

Нямам думи ! Това е като да те ръкоположи папата ! 🙂 И всичко това заради факта че написах едно кадърно ревю на мобилно приложение 🙂

А ! И не можете да дойдете ! Само с покани е ! 🙂 Ама ще разказвам след това.

1Password : РешениеТО за паролите

понеделник, ноември 29th, 2010

Всеки който ползва няколко устройства е стигал до проблема който аз имах : не си помня паролите. Регистрирам се на десетки места в web-а и ме карат да измислям какви ли не пароли. И те се натрупват. Някои хора ги пишат по листчета дето ги държат на компютъра. Да де, ама това някакси обезсмисля използването на компютър.  Други ползват една и съща парола навсякъде. Това не е сигурно и бързо се превръща в проблем когато някоя от услугите иска да си смените паролата.

Така че единствения модерен начин е да се ползва програма която го прави.

Дотук добре, ама към тази програма има изисквания:

 • трябва да криптира паролите на диска, та дори и някой да ги открадне да не може да ги ползва.
 • трябва да иска парола и да не я оставя активна за дълго време ако не използвате компютъра
 • трябва да е интегрирана св brower-а и другите места на които ви трябват пароли че иначе пада едно преписване
 • Трябва да има начин да си запазите файла с паролите, че иначе ако го изгубите и ЛОШО

Живота ме е научил че е добре тази програма да има следните препоръчителни свойства:

 • Да може да работи на няколко операционни системи и платформи (примерно телефон и компютър или служебен и домашен компютър)
 • Да може да запазва данните някъде по мрежата та да не се налага да се разхождате с флашка.
 • Да може да си добавяте бележки с неща които са ви тайни ама не са пароли

До сега ползвах вградения Keychain Access на MacOSX. Действително удобно и доста ненатрапващо се. Добре ама няма никаква синхронизация ! И всеки път като си обновя софтуера на телефона започвам да се чудя как бяха паролите и да ги въвеждам и там.

И така докато ми писна достатъчно да прежаля $40 за 1Password. Това се оказа идеалното решение което покрива всички точки по-горе : има версия за iPhone и Android и можете да си сложите файла с паролите на DropBox (една онлайн услуга за съгранение на данни) и те си се синхонизират от всякъде. Въобще нирвана ! Да не забравям че 1Password има генератор на „силни“ пароли.

Така че не се чудете и грабвайте софтуера !

А може и да си направим взаимно услуга : ако се регистрирате за DropBox моля използвайте тази връзка : тя ще ми даде 250 MB допълнително а вие така или иначе ще използвате тази много добра услуга (която е безплатна в базовия си вариант).

Внимавайте с jailbreakme.com : работи

понеделник, август 2nd, 2010

Днес четох в новините за http://www.jailbreakme.com. Реших да пробвам. И не се усетих как си jailbreak-нах телефона ! Мамка му. След това преинсталиране, възстановяване от backup. И всичко това за 2-3 клика в browser-а. Тези неща трябва да са по-трудни. Иначе хората не се усещат какво правят. Като мен 🙂

Jailbreaking-а на iPhone (и други апарати) не е незаконен в Америка !

вторник, юли 27th, 2010

Ето че всеки монопол си има край. Американския съд реши че jailbreak-ването (което позволява да се качват приложения различни от тези в AppStore) и Carrier unlock (процес, позволяващ да се изпозват SIM карти на всякакви оператори) на iPhone са законни. Явно Elecronic Fronteer Foundation са успели да се преборят !

Оригиналната новина тук. На печелившите честито !

Android : все още не достатъчно добър за мен

понеделник, юли 19th, 2010

Мамка му : всеки път когато се замисля да мина на Android все нещо липсва.
Предния път беше skype. Сега е CalDAV поддръжка.
За жалост служебния ми календар може да се отвори само през CalDAV. И това е единственото нещо което ме спря да пробвам Androdid. Не е сериозно такава голяма компания като Гугъл да не може да го добави това. Значи имат нещо друго на ум. Аз мисля че се сещам какво е то, но така няма да стане. Дори и Apple пиха по една студена вода и добавиха Exchange поддръжка. Забележете : протокол от Microsoft. Ама хората го използват. И няма начин.

Мобилния интернет в чужбина вече не е тази брадва която беше

четвъртък, юли 1st, 2010

Напоследък всеки се оплаква от цени на мобилни услуги. Аз пък реших да се похваля. Помните ли разходката ми до пистата за Формула 1 в Турция ? По време на състезанието разичтах на моя верен iPhone да ме осведомява за позициите на болидите в реално време благодарение на The Official 2010 Live Timing App. Ще кажете УЖАС : това яде трафик. Аз знаех че е така, но реших да видя точно колко ще ми струва използването на пълните възможностти на моето устройство в чужбина (Турция). Естествено не отидох неподготвен : абонирах се за удобната тарифа на MTел Mtel Net Away. Замислих се и за алтернативата да си купя турска предплатена SIM карта с достъп до интернет в нея.

И ето какво получих като фактура този месец:

Мобилен интернет роуминг M-Tel Net Away : Брой/минути=1200,000   Цена лв=4,79

5 лв. 5 лв. !

Толкова струваше чая на пистата. А пък да знам точното класиране във всеки един момент ми се струва по-ценно от един чай !

Браво на МТел !

iOs 4 : на iPhone фронта всичко е спокойно

вторник, юни 22nd, 2010

Днес обнових операционната система на моя верен iPhone 3GS до така рекламираната iOS4.

Значи има доста промени действително. Засега само към по-добро (според това което видях) :

 1. Пощенския клиент поддръжа групиране на пощата по „разговори“. Това е добре : мога отново да видя темите по които съм говорил с колегите, а не море от еднакви заглавия
 2. Пощенския клиент има общ inbox. Радост : няма да превключвам вече между 3-те ми пощенски кутии.
 3. Телефона ми започна да звъни с напомняния от корпоративния CalDAV сървър ! Радост ! Досега само с e-mail-и се оправях , а сега iPhone-а се сети че има и аларми докато ги синхронизира и започна да си звъни
 4. ЛОШО: разбъркали са българската екранна клавиатура : направили са я БДС и няма връщане. Мамка му !
 5. Папките за икони са супер. Успях да се „събера“ само на 3 екрана. Досега бяха 6.
 6. Всички приложения си работят без грижи. Още не съм пробвал iGo-то да навигира, но google maps са си същите и си работят по същия начин.
 7. Синхронизацията с iTunes си е както си беше : работи
 8. Новия клиент за снимките е супер : дори ми дава и карта с местата от където имам снимки (че съм си ги нацъкал в iPhoto-то) 🙂
 9. Не са пипнали google maps. Не че очаквах нещо. Но човек винаги се надява.

Това е засега. Чакаме новите приложения дето ще използват новите възможностти по-добре.

Ако можете да си го позволите (фабрично отключен ви е телефона) действайте !

Между другото : Митко каза че и на 3G си струва upgrade-а ! Нищо по-лошо и там.

Как си изпуснах iPhone-а на асфалта и как си го оправих след това

понеделник, май 17th, 2010

Изпуснах си iPhone-а на асфалта до гребната база (където обикновенно свършва маршрута ми за бягане сутрин) : понечих да го извадя от калъфа за колан за да спра Nike+ приложението и понеже ръцете ми бяха влажни от потта апарата цопна „по лице“ на асфалта. Като резултат кристалното стъкло на предния панел се спука подобно на автомобилно стъкло. Но пък протектора отгоре го спря да се разпръсне, така че успях да прибера телефона до офиса без повече усложнения.

Първата ми реакция беше да отида до Глобул (понеже апарата няма и година). Момчето от магазина ми каза че няма смисъл да се праща в гаранционния сервиз : нищо нямали да направят и само щели да ми анулират гаранцията. Чест му прави че го каза това. Може би трябва да се замисля да си сменя оператора най-накрая 🙂

Разрових се в интернет и открих че имам избор : да си купя панел и дигитайзер от Асеновградчаните dice.bg или да пратя апарата на един едноличен сервиз в София. Обадих се на (изключително нелюбезния) „майстор“ (дето просто преди време се занимаваше с поддръжката на един от двата форума за iPhone в България) и се опитах да се уговоря с него. Каза ми да му се обадя след 2 часа „да бил видел дали имали панел наличен“. След два часа въобще не благоволи да си вдигне телефона. От това ми стана ясно че ще вкарвам в действие метода „направи си сам“.

Речено сторено : dice.bg изпратиха нужинте части : панел с дигитайзер и комплект инструменти (90 лв с доставката).

Взех сушоара от къщи и операцията започна. Успяхме да махнем стъклото и когато запонахме да слагаме новото се оказа че в комплекта няма специално изрязаната 3M двойно лепяща лепенка 🙁 Бърз разговор с dice.bg ни увери че „не трябвала“. Добре…. събрахме телефона с колегата и го затиснах с едни книги за 1-2 часа.

Извадих го (още с протектора на екрана от комплекта), пъхнах го в кожения калъф и отидохме на обяд.

Вечерта като опитах да махна лепенката стъклото тръгна да излиза заедно с нея !

Оказа се че тази лепенка съвсем даже си е трябвала : защото тя единствена държи стъклото за корпуса. Греда. Айде поръчвай лепенки от ebay (че dice.bg нямат) и чакай 2 дена. Добре че намерих една софийска фирмичка които имаха че дните за чакане бяха само два !

Отворихме телефона отново, но метода с вакуумчетата не сработи : нали стъклото не е закрепено за рамката и не може да я измъкне от заклещването. Наложи се да залепим от единия (далечния от кабелите) край едната лепенка и след това (като хвана) да я използваме за да измъкнем рамката.  След това беше доста трудно да подпъхнем другата лепенка в другия край първо защото профила е по-сложен и второ защото едната лепенка вече държеше та не можеше да се отвори достатъчно „просвет“ за да се сложи спокойно другата лепенка. Но след няколко опита изглежда да стана.

Сега лепенките държат много здраво и след като затворихме телефона всичко си свири !

Оправяме iPhone-и всякакви ! 🙂

Сериозно : чувството да се справиш сам е несравнимо ! А и малко професионално се засегнах : нали все пак и аз и Митака сме инженери 🙂

Извода е : не разчитайте на поддръжка на iPhone в Б ългария : ако не можете да си поръчате частите и да си го поправите сами по-добре го продайте на безценица ако нещо такова се случи и си вземете нов. Ще ви излезе по-евтино като включите и нервите 🙂

Google имат намерение да обновяват google maps за iPhone !

петък, април 23rd, 2010

Ураааа ! Бях загубил надежда за тази така важна програма. Оказа се че Google maps имат най-точната карта за България. Но не всичко е загубено : http://www.mobilebulgaria.com/news/view.php?id=15799

Новина от 24 часа по-късно : не това са имали предвид „добрите“ хора от google : за всички други платформи да, за iPhone НЕ ! Войната е все по-отчетливо обявена : http://www.macworld.com/article/150813/2010/04/google_gps_iphone.html?lsrc=rss_main
Очевидно в момента iPhone е по-добрата платформа. Дали ще последва съдбата на Betamax или ще стане като в борбата на apple с microsoft ? Ще видим.