Archive for the ‘iPhone’ Category

Mtel Test Zone среща ! И аз съм поканен !

понеделник, юни 25th, 2012

След всичките тези години в които съм се опитвал да пиша за нещата които ме вълнуват в света на джаджите най-накрая някоя фирма от бранша да ме вземе насериозно.

Ето какво кацна в пощенската ми кутия :

 

Нямам думи ! Това е като да те ръкоположи папата ! 🙂 И всичко това заради факта че написах едно кадърно ревю на мобилно приложение 🙂

А ! И не можете да дойдете ! Само с покани е ! 🙂 Ама ще разказвам след това.

1Password : РешениеТО за паролите

понеделник, ноември 29th, 2010

Всеки който ползва няколко устройства е стигал до проблема който аз имах : не си помня паролите. Регистрирам се на десетки места в web-а и ме карат да измислям какви ли не пароли. И те се натрупват. Някои хора ги пишат по листчета дето ги държат на компютъра. Да де, ама това някакси обезсмисля използването на компютър.  Други ползват една и съща парола навсякъде. Това не е сигурно и бързо се превръща в проблем когато някоя от услугите иска да си смените паролата.

Така че единствения модерен начин е да се ползва програма която го прави.

Дотук добре, ама към тази програма има изисквания:

 • трябва да криптира паролите на диска, та дори и някой да ги открадне да не може да ги ползва.
 • трябва да иска парола и да не я оставя активна за дълго време ако не използвате компютъра
 • трябва да е интегрирана св brower-а и другите места на които ви трябват пароли че иначе пада едно преписване
 • Трябва да има начин да си запазите файла с паролите, че иначе ако го изгубите и ЛОШО

Живота ме е научил че е добре тази програма да има следните препоръчителни свойства:

 • Да може да работи на няколко операционни системи и платформи (примерно телефон и компютър или служебен и домашен компютър)
 • Да може да запазва данните някъде по мрежата та да не се налага да се разхождате с флашка.
 • Да може да си добавяте бележки с неща които са ви тайни ама не са пароли

До сега ползвах вградения Keychain Access на MacOSX. Действително удобно и доста ненатрапващо се. Добре ама няма никаква синхронизация ! И всеки път като си обновя софтуера на телефона започвам да се чудя как бяха паролите и да ги въвеждам и там.

И така докато ми писна достатъчно да прежаля $40 за 1Password. Това се оказа идеалното решение което покрива всички точки по-горе : има версия за iPhone и Android и можете да си сложите файла с паролите на DropBox (една онлайн услуга за съгранение на данни) и те си се синхонизират от всякъде. Въобще нирвана ! Да не забравям че 1Password има генератор на “силни” пароли.

Така че не се чудете и грабвайте софтуера !

А може и да си направим взаимно услуга : ако се регистрирате за DropBox моля използвайте тази връзка : тя ще ми даде 250 MB допълнително а вие така или иначе ще използвате тази много добра услуга (която е безплатна в базовия си вариант).

Внимавайте с jailbreakme.com : работи

понеделник, август 2nd, 2010

Днес четох в новините за http://www.jailbreakme.com. Реших да пробвам. И не се усетих как си jailbreak-нах телефона ! Мамка му. След това преинсталиране, възстановяване от backup. И всичко това за 2-3 клика в browser-а. Тези неща трябва да са по-трудни. Иначе хората не се усещат какво правят. Като мен 🙂

Jailbreaking-а на iPhone (и други апарати) не е незаконен в Америка !

вторник, юли 27th, 2010

Ето че всеки монопол си има край. Американския съд реши че jailbreak-ването (което позволява да се качват приложения различни от тези в AppStore) и Carrier unlock (процес, позволяващ да се изпозват SIM карти на всякакви оператори) на iPhone са законни. Явно Elecronic Fronteer Foundation са успели да се преборят !

Оригиналната новина тук. На печелившите честито !

Android : все още не достатъчно добър за мен

понеделник, юли 19th, 2010

Мамка му : всеки път когато се замисля да мина на Android все нещо липсва.
Предния път беше skype. Сега е CalDAV поддръжка.
За жалост служебния ми календар може да се отвори само през CalDAV. И това е единственото нещо което ме спря да пробвам Androdid. Не е сериозно такава голяма компания като Гугъл да не може да го добави това. Значи имат нещо друго на ум. Аз мисля че се сещам какво е то, но така няма да стане. Дори и Apple пиха по една студена вода и добавиха Exchange поддръжка. Забележете : протокол от Microsoft. Ама хората го използват. И няма начин.

Мобилния интернет в чужбина вече не е тази брадва която беше

четвъртък, юли 1st, 2010

Напоследък всеки се оплаква от цени на мобилни услуги. Аз пък реших да се похваля. Помните ли разходката ми до пистата за Формула 1 в Турция ? По време на състезанието разичтах на моя верен iPhone да ме осведомява за позициите на болидите в реално време благодарение на The Official 2010 Live Timing App. Ще кажете УЖАС : това яде трафик. Аз знаех че е така, но реших да видя точно колко ще ми струва използването на пълните възможностти на моето устройство в чужбина (Турция). Естествено не отидох неподготвен : абонирах се за удобната тарифа на MTел Mtel Net Away. Замислих се и за алтернативата да си купя турска предплатена SIM карта с достъп до интернет в нея.

И ето какво получих като фактура този месец:

Мобилен интернет роуминг M-Tel Net Away : Брой/минути=1200,000   Цена лв=4,79

5 лв. 5 лв. !

Толкова струваше чая на пистата. А пък да знам точното класиране във всеки един момент ми се струва по-ценно от един чай !

Браво на МТел !

iOs 4 : на iPhone фронта всичко е спокойно

вторник, юни 22nd, 2010

Днес обнових операционната система на моя верен iPhone 3GS до така рекламираната iOS4.

Значи има доста промени действително. Засега само към по-добро (според това което видях) :

 1. Пощенския клиент поддръжа групиране на пощата по “разговори”. Това е добре : мога отново да видя темите по които съм говорил с колегите, а не море от еднакви заглавия
 2. Пощенския клиент има общ inbox. Радост : няма да превключвам вече между 3-те ми пощенски кутии.
 3. Телефона ми започна да звъни с напомняния от корпоративния CalDAV сървър ! Радост ! Досега само с e-mail-и се оправях , а сега iPhone-а се сети че има и аларми докато ги синхронизира и започна да си звъни
 4. ЛОШО: разбъркали са българската екранна клавиатура : направили са я БДС и няма връщане. Мамка му !
 5. Папките за икони са супер. Успях да се “събера” само на 3 екрана. Досега бяха 6.
 6. Всички приложения си работят без грижи. Още не съм пробвал iGo-то да навигира, но google maps са си същите и си работят по същия начин.
 7. Синхронизацията с iTunes си е както си беше : работи
 8. Новия клиент за снимките е супер : дори ми дава и карта с местата от където имам снимки (че съм си ги нацъкал в iPhoto-то) 🙂
 9. Не са пипнали google maps. Не че очаквах нещо. Но човек винаги се надява.

Това е засега. Чакаме новите приложения дето ще използват новите възможностти по-добре.

Ако можете да си го позволите (фабрично отключен ви е телефона) действайте !

Между другото : Митко каза че и на 3G си струва upgrade-а ! Нищо по-лошо и там.

Как си изпуснах iPhone-а на асфалта и как си го оправих след това

понеделник, май 17th, 2010

Изпуснах си iPhone-а на асфалта до гребната база (където обикновенно свършва маршрута ми за бягане сутрин) : понечих да го извадя от калъфа за колан за да спра Nike+ приложението и понеже ръцете ми бяха влажни от потта апарата цопна “по лице” на асфалта. Като резултат кристалното стъкло на предния панел се спука подобно на автомобилно стъкло. Но пък протектора отгоре го спря да се разпръсне, така че успях да прибера телефона до офиса без повече усложнения.

Първата ми реакция беше да отида до Глобул (понеже апарата няма и година). Момчето от магазина ми каза че няма смисъл да се праща в гаранционния сервиз : нищо нямали да направят и само щели да ми анулират гаранцията. Чест му прави че го каза това. Може би трябва да се замисля да си сменя оператора най-накрая 🙂

Разрових се в интернет и открих че имам избор : да си купя панел и дигитайзер от Асеновградчаните dice.bg или да пратя апарата на един едноличен сервиз в София. Обадих се на (изключително нелюбезния) “майстор” (дето просто преди време се занимаваше с поддръжката на един от двата форума за iPhone в България) и се опитах да се уговоря с него. Каза ми да му се обадя след 2 часа “да бил видел дали имали панел наличен”. След два часа въобще не благоволи да си вдигне телефона. От това ми стана ясно че ще вкарвам в действие метода “направи си сам”.

Речено сторено : dice.bg изпратиха нужинте части : панел с дигитайзер и комплект инструменти (90 лв с доставката).

Взех сушоара от къщи и операцията започна. Успяхме да махнем стъклото и когато запонахме да слагаме новото се оказа че в комплекта няма специално изрязаната 3M двойно лепяща лепенка 🙁 Бърз разговор с dice.bg ни увери че “не трябвала”. Добре…. събрахме телефона с колегата и го затиснах с едни книги за 1-2 часа.

Извадих го (още с протектора на екрана от комплекта), пъхнах го в кожения калъф и отидохме на обяд.

Вечерта като опитах да махна лепенката стъклото тръгна да излиза заедно с нея !

Оказа се че тази лепенка съвсем даже си е трябвала : защото тя единствена държи стъклото за корпуса. Греда. Айде поръчвай лепенки от ebay (че dice.bg нямат) и чакай 2 дена. Добре че намерих една софийска фирмичка които имаха че дните за чакане бяха само два !

Отворихме телефона отново, но метода с вакуумчетата не сработи : нали стъклото не е закрепено за рамката и не може да я измъкне от заклещването. Наложи се да залепим от единия (далечния от кабелите) край едната лепенка и след това (като хвана) да я използваме за да измъкнем рамката.  След това беше доста трудно да подпъхнем другата лепенка в другия край първо защото профила е по-сложен и второ защото едната лепенка вече държеше та не можеше да се отвори достатъчно “просвет” за да се сложи спокойно другата лепенка. Но след няколко опита изглежда да стана.

Сега лепенките държат много здраво и след като затворихме телефона всичко си свири !

Оправяме iPhone-и всякакви ! 🙂

Сериозно : чувството да се справиш сам е несравнимо ! А и малко професионално се засегнах : нали все пак и аз и Митака сме инженери 🙂

Извода е : не разчитайте на поддръжка на iPhone в Б ългария : ако не можете да си поръчате частите и да си го поправите сами по-добре го продайте на безценица ако нещо такова се случи и си вземете нов. Ще ви излезе по-евтино като включите и нервите 🙂

Google имат намерение да обновяват google maps за iPhone !

петък, април 23rd, 2010

Ураааа ! Бях загубил надежда за тази така важна програма. Оказа се че Google maps имат най-точната карта за България. Но не всичко е загубено : http://www.mobilebulgaria.com/news/view.php?id=15799

Новина от 24 часа по-късно : не това са имали предвид “добрите” хора от google : за всички други платформи да, за iPhone НЕ ! Войната е все по-отчетливо обявена : http://www.macworld.com/article/150813/2010/04/google_gps_iphone.html?lsrc=rss_main
Очевидно в момента iPhone е по-добрата платформа. Дали ще последва съдбата на Betamax или ще стане като в борбата на apple с microsoft ? Ще видим.

iGo 1.2.2 позволява нормална навигация на 3GS

четвъртък, март 11th, 2010

Днес iGo пуснаха нова версия. В списъка с промените се казва че новата версия съдържа основно оправени грешки. И по-специално се споменава отскачащата текуща позиция по време на навигация.
Веднага я накатерих (че ми предстои пътуване утре) и завъртях едно кръгче из квартала. Работи перфектно на 3GS-ката. Радост ! И отделни възгласи “браво”.