Archive for the ‘MacOSX’ Category

1 седмица с Windows 8 : как да оцелеем и да ни хареса :)

вторник, декември 18th, 2012

Когато няма начин да не се направи нещо то е най-добре това същото нещо да се направи както трябва !

Фирмата в която работя прави всичко възможно да “подбутне” служителите да използват MS Windows.

И независимо че съм дългогодишен и убеден Мак потребител реших да си направя лимонада от лимона с който се опитваха да ме почерпят. Изходната точка беше Toshiba R930. Изумително добре направена малка машинка ! Но дойде с Windows 7. Повъртях го, поизпробвах разни нещица но изкушението беше твърде голямо. Е, не издържах ! И това беше първото копие на windows което купувам директно 🙂 След толкова години и компютри 🙂

Един съвет : не мисля че се налага да давате 20 евро допълнително за компакт диска. Смело вземайте версията само за сваляне. Тя си прави ISO за DVD или за flash памет. И резултата си се стартира нормално. Да живее пакета за сваляне ! По-бързо и по-лесно, а и по евтино ! Жалко че я няма опцията която маковете предлагат (да инсталираш операционна система без какъвто и да е външен носител), но човек не може да има всичко !

Такааа ! Инсталацията по подразбиране предлага да ти обнови компютъра. От скромната ми 20-годишна практика съм се убедил че това никога не е добра идея. Но пък самата инсталация предлага начин да се преоре диска и да се изтрият дяловете които носят това което не ви трябва (старата операционна система).

След известна доза чакане се озовах с чистичка windows 8 инсталация.

При първото стартиране след като смених езика на български се усети че има language pack за България и взе че си го дръпна сама ! Точка за Microsoft !

Положението с драйверите за Windows 8 е малко постничко. Най-важните неща си идват от Microsoft. Ама екстричките като функционалните клавиши за клавиатурата на лаптопа или примерно като софтуерното заключване да DVD-то (за да не се отваря постоянно като хванеш лаптопа грешно) ги няяямааа. Абе живее се, ама е жизнь, а не life ! Надявам се че като понаваксат производителите нещата ще са по-добре.

Не знам защо хората толкова се шашкат на старт екрана. Според мен не е лоша идея. Нещо като dashboard-а на MacOSX. Абе, удобна работа. А и хората които използват windows клавиша + името на програмата няма им се наложи да се разделят с навиците си. А това работи от XP насам май.

И това с липсата на старт меню мисля че го разбрах. Идеята е че работния плот в стил 95/98/XP/Vista/7 е просто още една пълноекранна апликация. Като пощата. Или Времето. И така няма смисъл да има отделен списък с програми за изпълнение.

Не е лоша идеята. Но за жалост Microsoft са решили да запазят обратната съвместимост и това е наложило малко окепазяване на идеята на дизайна. Примерно internet explorer се отваря и като Метро приложение, и като 7-съвместимо приложение на работния плот. И някои неща не работят в Метро варианта : само в 7-съвместимия режим (java примерно).

Или факта че в Win8 има 2 списъка с инсталирани програми : тези от “пазара” и тези в контролния панел ! Това е леко казано налудничаво. Не че дразни или пречи, просто е странно.

Иначе мнооого ми харесаха метро приложенията. Това за пощата е с направо гениален дизайн ! И това за календара ! Сега да можеше да се прави всичко от тях, а не само основните неща ! Добре че от много отдавна използвам IMAP и CalDAV, та с помощта на thunderbird за “тежката” работа и Метро приложенията за повечето неща положението е доста розово.

Другия ми любимец е Диспечера на Задачите ! Нали си спомняте грозната неразбираема джаджа от старите windows-и ? Винаги ми се е налагало да качвам разни допълнителни монитори за памет, диск и мрежа които да разбират и обикновените смъртни. Но не и с Win8 ! Има графики ! Има дискова активност. И мрежова активност ! И те са това което всички очакват да са !

След това беше ред на Visual Studio. Инсталирах 2012. Имам само една дума : УАУ ! Бях забравил колко удобно може да е MSVS. А специално 2012 версията е … точно това което ми трябваше ! Дори си има и вградена “тъмна” цветова схема (светли букви на тъмен екран) ! И тя изглежда абсолютно прилично ! За жалост няма пълна интеграция с bazaar, но пък има Custom commands ! И това върши работа 🙂

Другото която ми трябва за работа е perl и няколко дребни приложенийца  като diff, patch и т.н. Тях ги взех от gnuwin. Версиите за 7 си работят.

След като закърпихме работния процес настана време за забавленията. При мен това е просто : CiV IV Beyond the Sword. Никога няма да ми омръзне тази игра ! Играя е още от CiV II (Благодарение на Любенди ! Зная че сега поставяш рекорди някъде там горе !) и няма да престана скоро. Amazon бяха така добри да ми я продадат на примоция тази година през Черния петък за 15-на лв. 🙂 Не че нямам и CiV 5, но не съм особено горд с този факт : CiV 5 е боклук !

След това върнах нещата които не са ми по мрежата : Virtual Box Fedora линукса във виртуална машина който е моята паник стая когато цялото това изживяване на новак в Windows ми дойде в повече и затъгувам за доброто старо vi + gdb време; и разните му там VPN свързани услуги които ползваме (телефон и т.н.).

Като резултат се получи една машина която работи толкова бързо и леко колкото и мака, има unix команден промпт за когато ми потрябва и като бонюс има една прекрасна среда за разработка, която е много по-мощна от XCode според мен (за това което аз правя естествено).

Завършихме процеса с церемониално записване на restore point и настройка на взимане на резервно копие към USB диска ми.

Нещата които за момента съм се сетил че ми липсват:

 • Свястно търсене по целия компютър. Spotlight на мака мноого ме е разглезило. Win8 е голяма крачка напред спрямо уродливия windows search от Win7, но има още работа !
 • Недовършените Метро приложения за Поща и календар. Да, закърпвам работата с Thunderbird, но бих искал да не ми се налага. Знам че да направиш свестен и използваем пощенски и календарен клиент не е тривиално, но вярвам че Microsoft знаят как се правят такива.
 • Интерфейс за определяне коя програма да се стартира автоматично при рестартиране на компютъра. Да, зная къде да пипна и как да направя shortcut-и. Но това си е кърпеж.
 • Смелост от страна на Microsoft да нарушат някои табута от обратната съвместимост. Стискам им палци и дано да се престрашат.
 • Още Метро апликации ! Не видях свестен twitter клиент примерно.

Ами това е засега. Може да се басираме че ще пиша още. А и вие пишете ако ви интересува нещо специално.

Синхронизирани мечти с ябълков привкус

понеделник, май 7th, 2012

От доста време използвам Nike+ да си засичам времената докато бягам. Имам 900 км в него. Пристрастяващо като електронна игра е.

Наскоро ме ъпгрейднаха на iPod Nano 6g. Машинката е жестока и не й трябва Nike+ сензора. Така че край на забравянията на сензора като тръгвам да бягам !

Но все още “иска” да се върже към компютър за да се синхронизира. И то не кой да е компютър ! Точно определен. Наясно съм че няма как само да си се синхронизира : няма кьорав мрежов адаптер в него. Но да искаш непременно точно определен компютър е държание на примадона. Ами ако пътувам без да си мъкна 17″-вия компютър и реша да побягам ??!

А колко добре би било да може човек да върже iPodчето за iPad-а и да си го синхронизира …

Ееееех, мечти !

Как да се отървем от досадното рестартиране на отворените прозорци в MacOSX Lion

понеделник, февруари 6th, 2012

Минахте на MacOSX Lion ?
Свикнали сте на предишните версии ?
Значи сте меко казано раздразнени от досадната добавка към Shutdown/Restart прозореца която ще ви се наложи да цъкате всеки път като искате да си рестартирате компютъра !
И няма начин да промените стойността на този чекбокс по подразбиране !
Поне видим начин няма 🙂

По мрежата се намират разни рецепти за премахването на този диалог. Но те включват инсталирането на разни скриптове и премахването на разни неща. Не бих ви посъветвал освен ако не сте приключенски настроени.
Оказва се че има много лесен начин, който просто променя една стойност по подразбиране от командната линия.

defaults write com.apple.loginwindow LoginwindowLaunchesRelaunchApps -bool false

И сте готови. Можете да престанете да обръщате внимание на чекбокса. И по-важното да го изключвате всеки път. Сега той просто няма значение.
Ако искате да си възстановите неразумното поведение по подразбиране просто напишете

defaults write com.apple.loginwindow LoginwindowLaunchesRelaunchApps -bool true

Ето източника на информацията.

Дилемата “компютър за пътуване” (а и за в къщи)

неделя, август 28th, 2011

Както може би сте разбрали често ми се налага да пътувам по работа. И не е много удобно да си мъкна 17 инчовия “струг” навсякъде. Не че не си обичам макбука, обичам си го. Ама заема доста място в раницата и е почти невъзможно да го постави човек удобно на масичката в самолета (е, аз летя икономична класа де).

Не ми трябва много докато съм на път : рядко ми се налага да пипам код, а и винаги има някое любезно ssh хостче дето може да се използва. Важното е да може да се пипа wiki (през браузер) и да се прожектират презентации. И естествено поща, календари и скайп.

За съжаление имам и друго изискване : Cisco AnyConnect client. Оказа се че все повече от нещата които върша в службата са във VPN-а. И от това изискване има 2 класи устройства : такива дето поддържат Cisco AnyConnect по подразбиране (а и фирменото IT ги поддържа) и другите. И е много добре устройството което ползва човек да е от първия тип. Ще дам един пример : и iPhone-а ми и Samsung Galaxy S-а ми бяха в оня списък. И всичко си работеше супер. Докато не реших да сложа custom ROM на Galaxy-то. Не разбрах как точно, но корпоративния сървър го засече това и ме отсвири. Не ми даваше да си чета пощата. След това нещата се влошиха още повече : IT-то се отказа да поддържа SamSung Galaxy S въобще ! И сега като резултат дори и на оригиналния ROM срещите в календара ми се синхронизират през Exchange сървъра като празни контакти ! Принудиха ме да се откажа да ползвам календар на устройството. И да си остана само с поща 🙁 Не ми се мисли каква мъка ще е на устройство което не поддържа VPN клиента без трикове.

Много хора се фиксират върху това машинката да има 3G. Аз не мисля че е голям плюс. Ако човек има свестен смартфон 3G-то на таблета по-скоро пречи отколкото помага : тряба да имам допълнителна карта (и допълнителен план) за да си ползвам таблета. А така пускам споделяне на 3G-то от телефона през Wifi и съм готов. Верно яде батерия на телефона като лудо, но пък и таблета не е много удобен за използване на открито, така че не мисля че ще е чак такъв проблем човек набързо да види нещо по този начин. А и може да се експерименира с примерно bluetooth tethering или дори и през USB ако е толкова важно.

Не мислете че ще ползвам машинката само като пътувам : аз все по-рядко започнах да си нося 17-ката и вкъщи. Обикновено не ми се мъкне и просто я зарязвам в офиса. Така че и т.н. cauch surfing също е в сметката.

Та такааа.

Вчера се поразгледах малко по магазините. Малко е гадно спрямо хората дето ги поддържат тези магазини, но те все повече са започнали да стават show-room-ове : хората гледат там моделите и после пазаруват онлайн 🙂

Ето какво ми хвана окото :

 • Таблет : колебая се между 3 модела тука :
  • Apple iPad 2 : Скъп и малко мъничък с тези 9.7 инча диагонал на екрана. Но пък напълно поддържан от IT-то ни. Другото което не ми харесва в него е че няма торент клиент и не поддържа видеоформати. А, и тази глупост със синхронизирането с iTunes не мисля да се подложа пак на нея ако имам избор. Батерията издържала 10-на часа, което напълно достатъчно дори и за презокеански полет.
  • Samsung Galaxy Tab 10.1 : Колебая между 10.1 и 10.1v. В България го продават само Mtel. И искат крак и ръка и да подпишеш договор с кръв че си продаваш душата. Но пък батерията държи мноооого (10-на часа) и има официален Cisco AnyConnect клиент. Не съм го “пипал” още, така че моля от Mtel да ме очакват 🙂 Но ако ще го купувам сигурно ще е от страната на неограничените възможности, защото за Mtelската цена с договор за 16GB от там ще взема 32GB без договор 🙂
  • Asus EeePad Transformer : много симпатична машинка. По-тежка е от Galaxy-то, но пък има уникална докинг станция с допълнителна батерия вградена в нея. И това прави живота на комбинацията 16-на часа на батерия : т.е. полет Сан-Франциско->Бангалор примерно (половината земно кълбо) ! А и според мен допълнителната клавиатура си е далавера, но тя седи като “пришита” към устройства които не са проектирани да я поддържат. А Трансформъра очевидно е проектиран да я поддържа. Сега за минусите : няма официална поддържка от нашето IT и Cisco AnyConnect. И USB-тата са на докинг станцията. Не знам дали това е предимство или недостатък всъщност : нали HDMI-я е на самия таблет ! 🙂 Нашите търговци са внесли само таблета : никъде няма докинг станция. Но пък за сметка на това продават таблета на цената на комбинацията на таблета и докинг станцията в the land of the free. Винаги съм се чудел защо така : нали всички ги произвеждат в Азия. А България е по-близо до там май ? Или не ? 🙂
 • Лаптоп
  • Apple MacBook Air 11 инча : новата 11-ка е УНИКАЛНА машина. Верно е малко скъпичка : $999 за варианта с 2 GB RAM и 64 GB SSD и цели $1199 за варианта с с 4GB RAM и 128 GB SSD. Горе долу колкото два таблета всъщност. Но пък получаваш уникална скорост (i5 !!!) и SSD-то направо лети (казвам го от опит, имаме в къщи Air от втората генерация). А е и уникално лека и удобна машинка, която си има всичко в нея : MacOSX и т.н. Може и да си програмира човек дори. Единствения минус за който се сещам са 5-те часа живот на батерия. Това е мънинковато и няма да стигне за презокеански полет.
  • Toshiba Android Netbook : Това го видях в Технополис и ми стана интересно. 8 часа живот на батерия му дават, така че от тази гледна точка сме покрити. И е доста леко (проверих). Но пък “върти” Android 2.2. Така че относно VPN-а ще трябва да се правят трикове с неизвестен успех. А и 2.2 не е оптимизиран за големи екрани. Та малко нито риба, нито рак. Ако беше с Honeycomb можеше и да се замисля по сериозно. Ама не знам с 2.2
  • някакъв Windows нетбук : В наши дни могат да се намерят много прилични нетбуци на цената на таблет : примерно това. Купих един такъв на малкия и детето си го мъкне навсякъде. Верно батерията е 5 часа. И екрана има малко общо с екрана на Маковете. Ама е червен и пише Ферари 🙂 А, и върти Windows 7. А това е мокрия сън на нашето IT.

Това е за което се сещам. Засега основните фаворити са ми Галакси Таба и Air-а. И малко се чудя за iPad-а, но веднъж като е минал човек на андроид ограниченията на Apple малко трудно се преглъщат.

Но и още се чудя дали да го правя въобще или като сменям работния кон след 6 месеца като му изтече гаранцията да не грабна 12″-овия Dell който има във фирмата и да се приключи. Но пък ще е добре да имам нещо в къщи че не ми се мъкне всеки ден от офиса, а пък екрана на галаксито е малко мъничък за постоянна употреба.

Съвети приемам всякакви.

Може ли вашето устройство да “размърда ръчката” ?

вторник, юли 26th, 2011

Един колега ми обърна внимание на едно особено свойство на една от лого играчките на Google : тази в чест на Жул Верн.

Има един малък превключвател в дясно на картинката, който кара “подводницата” да мърда в определена посока. Интересното е че този превключвател работи и като наклоня моя MacBook Pro в съответната посока (поне през Firefox). Това е едновремено много интригуващо (понеже може да се правят игри които използват този датчик), но и страшно (понеже никой не ми пита дали искам да дам достъп до тези данни на тази web страница).

Смешното е че тази страница не “работи” с Андроидския ми телефон (Samsung Galaxy S).

А дали работи с вашите устройства ? Ще се раздвам да проверите тук и да споделите.

Имам си ipv6 в домашната мрежа

неделя, април 17th, 2011

 

Сигурно сте чули че IPv4 адресите са на привършване. Реших и аз да се включа в тестовете на ipv6. Е, благодарение на Apple де ! Смених старичкия linksys рутер в къщи с чистак нов Aiport Extreme Base Station. Това е най-добрата ми покупка на периферия досега. Да, малко е скъпичка, но колко неща правии ! Кеф ти USB диск, кеф ти принтер. А софтуера е безумно прост : усеща се за повечето проблеми самичко и си казва. Дори и за такива неща като NAT върху NAT ! Невероятно е. Физическия интерфейс е адски прост : има 1 (една) лампичка. Ако свети зелено всичко е добре. И под добре разбирам всичко е добре : нета работи, връзка с центъра има.
Ако свети нещо друго има проблем.
Та докато се ровех по менютата открих че Airport-а поддържа IPv6 и може да се закачи за ipv6 тунел така че всички компютри в локалната мрежа имат IPv6. Благодарение на действително добрия пост на Raffi Krikorian се регистрирах на Hurricane Electric.  След безплатната регистрация избрах “Create Regular Tunnel”, написах си публичното IPv4 и избрах тунела във Франкфурт.

След това попълних полетата (отбелязани със зелено са полетата които взех от tunnelbrocker) както е показано на картинката :

И готово !

Лампичката светна зелено и вече си имах IPv6 на мака :

Ето как изглежда една тестова услуга.

Apple са решили да сменят името на безплатния достъп до Xcode

понеделник, януари 17th, 2011

Нова година, нова неприятна изненада.
Както може би знаете Apple направиха AppStore за MacOSX. Дотук добре.
Ама като отидете да си видите коя е последната версия на Xcode от http://developer.apple.com и ви посреща една честитка да си изберете developer програма. И програмата за MacOSX вече е платееенааа ! $99/година. Също като iOS програмата !
Добре че се е появила и 3-та опция : Safari Developer !!!
Но се оказа че като се избере Safari developer пак дава достъп до инсталатора на Xcode. Много объркано !
Явно се готвят да резнат достъпа до безплатната среда за разработка …
Дори и да не направят нещо такова послевкуса от това как са нарекли нещата е горчив … Developers, Developers, Developers !

Дядо Коледа ми донесе Civilization V !

неделя, декември 26th, 2010

От доста време (от както излезе Civ V за Мак) се въртях около цената $59.99 като лисица покрай курник. Ама все не успявах да се накарам да ги дам. Още повече че май Steam.com искат 59.99 EUR от богатите европейски потребители.

Но ето че по Коледа стават чудеса : MacUpdate пуснаха любимата ми игра на примоция дават ти купон с който да си активираш играта в Steam за $39.99 ! Освен това Пощенска банка бяха така добри да ми направят отстъпка още 3% когато я купих с AMEX-а си !

Резултата от цялата операция може да се види отляво. И това за около 60 лв !

Така че побързайте : примоцията на MacUpdate свършва след 15 часа !

Защо MacBook-а ми не работи правилно с vivacom adsl ?

петък, октомври 15th, 2010

Странна работа е това параноята.

От известно време имам проблеми да зареждам страниците на Google (а и някои други) от всеки browser на Macbook-а ми.

Значи историята е следната : имаме малка локална мрежа в офиса (4 устройства на ethernet) която е вързана към един ADSL модем на VIVACOM. Имаме и wifi (от модема директно). От едно определено време насам (от горе-долу началото на 2010) понякога не мога да заредя google maps. Нищо  ! седи и вика “зареждане” и до там. след известно време (1-2 мин) се появяват картите. и така при всяка смяна на мащаба. Влудяващо ! И странното е че това се получва само на MacOSX : колегата има мак и той и при него е така. Но по-рядко. Странната работа е че на Linux (fedora 13 с firefox) в същата локална мрежа няма никакви проблеми. Същия macbook в wifi мрежата в къщи няма никакви грижи. А в офиса няма значение дали е на wifi или на ethernet.  И да : преинсталирах напълно начисто преди 3-4 месеца. Без промяна.

Опитах да не е от browser-а : не е имам safari, chrome и firefox които всички се държат еднакво.

Знам че дори и да се обадя в adsl support-а ще ми се изсмеят. И не знам какво да правя честно.

Явно това са едни от онези истории с компютърни гремлини 🙁

Но пък винаги мога да се оплача на публично място, нали ?! 🙂

Как да накараме Safari да отваря връзките в подпрозорец, вместо в нов прозорец

вторник, август 10th, 2010

Аз обичам “табовете” в Safari. Струва ми се по-естествено да имам един прозорец за browser-а вместо няколко. Така ми изглежда по-подредено.

Да де, ама понякога забравям да държа Command докато кликвам върху връзките.

Firefox имат опция на менюто как да се отварят връзките по подразбиране. При Safari за жалост това е само опция в конфигурационния файл.

Ето командата за Terminal с която се разрешава отваряне на новите връзки в подпрозорци по подразбиране :

defaults write com.apple.Safari TargetedClicksCreateTabs -bool true

Ако не ви хареса как работи така и искате да се върнете към държанието по подразбиране можете да изключите този режим със следната команда :

defaults delete com.apple.Safari TargetedClicksCreateTabs

А, и не забравяйте да рестартирате Safari след всяка от горните команди.

Ето от къде го научих това.