Archive for the ‘Symbian S60v3’ Category

Mtel Test Zone среща ! И аз съм поканен !

понеделник, юни 25th, 2012

След всичките тези години в които съм се опитвал да пиша за нещата които ме вълнуват в света на джаджите най-накрая някоя фирма от бранша да ме вземе насериозно.

Ето какво кацна в пощенската ми кутия :

 

Нямам думи ! Това е като да те ръкоположи папата ! 🙂 И всичко това заради факта че написах едно кадърно ревю на мобилно приложение 🙂

А ! И не можете да дойдете ! Само с покани е ! 🙂 Ама ще разказвам след това.

Nokia Maps 3.0 : една приятна изненада

понеделник, май 24th, 2010

Още откакто Нокия обявиха че ще пускат навигацията и пътеводителите в Nokia … ехм, Ovi Maps без пари (като отговор на камъка с безплатаната навигация за Android хвърлен от Google) ми беше мерак да ги пробвам.

Преди време (когато имах Nokia N80) Nokia Maps не беше най-доброто GPS  приложение а и картите на NATEQ за България бяха застинали във времето на Студената война (само София горе-долу подробна и 2-3 улици в Пловдив, колкото да се оправиш по международния път E80).

Но пък ми се отдаде сгоден случай да си поиграя : сестра ми си беше прецакала картите които й бях инсталирал на нейната Nokia 5800.

Оказа се че новата Ovi Suite няма нищо общо с оня динозавър софтуер дето беше за N80-тката. Ovi Suite се инсталира много лесно, проверява автоматично за обновявания на себе си, приложенията и софтуера на телефона. А, и на картите от Ovi Maps. Дотук добре. След обновяване на firmware на 5800 успях да стартирам новите Ovi Maps 3.0. Първия ми инстикт беше да ги инсталирам през т.н. Ovi Store (че нали съм с iPhone в момента, а там това е начина). Оказа се че поддръжката на Ovi Store е под всякаква критика. Нищо общо с винаги и напълно работещото AppStore на Apple. Не знам как точно Нокия очакват да печелят пари с таз глупост, но явно бившия ми началник когото уволниха от Sun Microsystems и след това наеха като CTO на Нокия си мисли че знае 🙂

Такааа : обратно на Ovi Maps : приложението е доста приятно, макар и леко нелогично като структура на менютата : първо трябва да избереш каква навигация ще правиш (пеша или с кола) и чак след това може да зададеш от къде то къде … странно, в повечето навигации които съм виждал реда е обратния. А по-добрите позволяват и динамично сменяне на метода на навигация. Но има известна логика : това все пак е за персонална навигация, а там или си с кола … или не си. Среден път няма а и състоянието рядко се сменя.

Но изненадата ми беше огромна като погледнах картата за Пловдив : кристално подробна и точна … смея да твърдя по-добре от TeleAtlas. Малко „интересните неща“ (POI) бяха мъничко … но то и преди беше така.

Освен това като свалиш картите на телефона предварително (с изпозлване на Ovi приложението, а не някакво друго странно приложение както беше преди време) не ти трябва да правиш и трафик към оператора. Дори и offline търсенето работи горе долу добре : нищо общо с жалката търсачка която беше в предишните версии (и затова винаги се налагаше да се използва online търсачката).

Освен това сестра ми взе софтуер за „кръгче“ из града и каза че картата се обновявала и маршрута се преизчислявал в пъти по-бързо и гладко от Гармина който имаше на същия апарат.

Така че : едно много добро начало ! При високомерното и колонизаторско отношение на Apple и Google към нас, заблудените овце дето нямат привилегията да живеят в The Land of the Free това коректно отношение на Нокия може и да натежи везните в тяхна полза.

Сега само да не се налагаше да се сменя телефона при всяко обновяване на версията на софтуера …

Между другото : опитах да кача същата навигация и на 6210 Navigator-а на жена ми, но греда : била стара версията на оперционната система. И това на телефон на около година в перфектна форма … ДА, БЕ, ДА !

Нови карти на България в Google

събота, септември 6th, 2008

Ето как стъпка по стъпка България се превръща в „бяла“ държава. 

Ако си спомняте Google Maps използваше едни карти на България от Балканската война. Примерно в моя роден град Пловдив имаше 6-7 улици на кръст. Абе : не ставаха за нищо и бяха стари като света.

Каква беше изненадата ми преди няколко дена да видя в Google Maps този знак

copyright 2008

Оооо ! 2008 ! Оооо ! TeleAtlas !

Стана ми интересно и реших да „поразцъкам“.

Първата ми реакция беше да въведа адрес в София :

 

адрес в София

адрес в София

Ха ! Работи ! Търсене по улица и номер на кирилица !

Обнадежден, опитах адрес в Пловдив :

 

адрес в Пловдив

адрес в Пловдив

Я ! И това работи !!! Че и снимки има ! Досега никоя карта от „двамата големи“ : TeleAtlas или Navteq която бях виждал не беше толкова обновена ! Вече ми стана много интересно !

Реших да се целя нависоко и попитах за маршрута между Софийския и Пловдивския адрес :

 

Рутиране между адреси в София и Пловдив

Рутиране между адреси в София и Пловдив

Еее, явно пълно щастие (още) няма ! Тогава реших малко да „сваля прицела“ : опитах рутиране между София и Пловдив :

 

Рутиране между София и Пловдив

Рутиране между София и Пловдив

Хе ! Работи си !

И последно (нали преди месец бях до Гърция) : 

 

България и Гърция

България и Гърция

Забелязвате ли как картата на България е по-пълна : жп. линии, второкласни пътища ?! Я сега стравнете с картата на Гърция ? А и там има малки пътища и селца : бил съм там, видял съм ги с очите си !

И като ми стана едно драго че съм Българин !

Ето каква е моята интерпретация на нещата :

Явно най-накрая Tele Atlas са взели цифровия кадастър който държавата ни има сигурно от 10-на год. и са го конвертирали (понеже не съм видял кола с GPS антена на моята уличка трябва да заключа че са взели данните отнякъде) ! Верно не са я „вързали“ още върху междуградската пътна карта, но и това сигурно ще направят (щом са се заели). Това означва че :

Колко поводи за радост ! За крайните потребители де ! Не им завиждам на местните Колумбовци. Но те не са и за завиждане : защото се опитаха само да събират такси вместо действително да се захванат и да свършат някаква работа когато действително имаха шанс. Да ви е познат мотива ?!

Nokia Sports Tracker е вече в Web 2.0 ерата

сряда, ноември 21st, 2007

Любимото ми приложение току що ми стана още по-любимо : направили му са и сайт, където се качват автоматично тренировките.

Според това има и geo-tagging на снимките ! (Не съм го пробвал още, ще кажа дали работи). Интересно дали пипа EXIF информацията в самата снимка или не : почти съм развълнуван ако го прави.

Мога да кажа само едно : браво, Нокия !

Някакси много приятно съвпадна това с намалението на канските цени за трафик от Мтел.

Android е по-скоро Титаник

сряда, ноември 14th, 2007

Няма начин да сте пропуснали целия този медиен шум за Android : мобилната ОС на Гугъл.

Днес ми остана малко време и изгледах няколко филмчета и погледнах няколко примерни програми написани на току що публикуваното API за Android.

От това което видях според мен е много важно Android-а да сменят курса : запътили са се към айсберг (по-точно блато) с тази Java. Докато не публикуват native API ще си останат поредното добро намерение.

по-добър iSync за Nokia N80 в Leopard

събота, ноември 3rd, 2007

Обновяването на операционни системи започва да си струва труда след известно време.

След инсталацията на леопард открих приятна изненада като синхронизирах моята Nokia N80 с него : от Apple най-накрая са се оправили с All Day events : вместо като срещи от 00:00 до 23:59 на съответния ден ги синхронизират с Nokia календара като записки.

Това изглежда малко нещо, но всъщност ги прави отново полезни : по подразбиране на екрана за готовност на нокията се показват само срещите които не са започнали. А среща която започва в 00:00 часа (както бяха All day events) не се показва никога в съответния ден: само в деня преди това. А я сега представете си че това е рождения ден на тъщата : като не ви предупреди на самия ден телефона, няма как да я поздравите, миличката.

А след синхронизацията с Леопард тъщата може да разчита на вашия поздрав : понеже записките се показват на екрана готовност докато не изтекат.

Така че дерзайте и обновявайте.

Nokia N80 WiFi вече работи с Asus WL520g

вторник, юли 24th, 2007

Имах си един проблем дето ме мъчеше от доста време : в къщи имам Asus WL520g : за да може всички компютри да имат интернет навсякъде и да не се налага да включвам досадни жици в лаптопите.

Да ама не : оказа се че този рутер има проблеми да сервира нет на MacBook-а и на Nokia-та ми ! Точно устройствата които аз използвам !

Проблема се изразява в това че след рестартиране има Wifi за около 5-10 минути и след това започва да прекъсва, не дозарежда страниците и въобще бави. Като се включи ethernet кабел (брррр !) няма грижи : т.е. не е от доставчика.

Какво ли не опитвах за да го оправя това : форум, Apple Support : не та не. Но ето че като неволята не идва при теб трябва да се стегнеш и да си помогнеш сам. И така и стана : с малко четене успях да оправя проблема. Ето как :

Има два параметъра на TCP WiFi интерфейса в този рутер : „Fragmentation Threshold“ и „RTS Threshold“.

Fragmentation Threshold беше на максимума (2048). Промених го на средна стойност (1000) както тази статия съветваше.

RTS Threshold и то беше на максимума (2347). Промених го на нормална стойност (500) както пише в тази статия.

И стана ! Nokia-та сега работи като бясна ! Не съм пробвал MacBook-а, но съм почти убеден че ще работи и той. Олекна ми : дори се бях замислил да търся нов рутер да сменя този : дотолкова ме дразнеше. А и влизах в разходи : като ми писнеше да чакам нещо да се зареди през WiFi отварях 3G връзка : а това струва крак и ръка ! (Благодарение на алчните пичове в Mtel).

Кодовете на Нокия

понеделник, юли 23rd, 2007

Мдаа : реших и аз да отворя тема за кодовете на Нокия. Обещавам да добавям (като коментари) ако намеря нещо ново. Същото можете да правите и вие 😉
Ето какво има досега:

*#06# Покажи IMEI
*#0000# Покажи версията на фърмуера
*#3370# Активирай/деактивирай EFR (преди 2003)
*#4720# Активирай/деактивирай HFR(преди 2003)
*#746025625# Покажи SIM Lock статус(само за DCT-3)
*#73# Нулирай броячите и резултатите в игрите
*#7760# Покажи прозиводствен сериен номер (няма за Symbian)
*#100# Собствен номер (само за Vodafone)
*#7370# Soft Format (Symbian). Иска код. Заводския (пробван на Nokia N80) е 12345.
*#7780# Възстанови заводските настройки (s40/s60 и s80)
*#335738# Изтрий мрежовите настройки
*#2820# Покажи Bluetooth адреса (s40/s60 и s80)
*#7370925538# Върни Wallet Code към заводски настройки. Съдържанието на портфейла ще бъде изтрито (s40/s60 и s80)
*#7220# Активирай поддръжка на GPRS PCCCH
*#7230# Деактивирай поддръжката на GPRS PCCCH
*#67705646# Изтрий логото на оператора (само за Nokia 3310 и 3330)
*#62209526# Покажи MAC адреса на Wifi интерфейса
*#2460# Покажи активния код за сигурност
**21*<номер># Прехвърли всички повиквания към <номер>
**61*<номер># Прехвърли към <номер> при липса на отговор
**67*<номер># Прехвърли към <номер>при заето
*#30# Покажи частния номер
*#43# Покажи статуса на прехвърляне при изчакващо повикване
*#61# Покажи статуса на прехвърляне при липса на отговор
*#62# Покажи статуса на прехвръляне при недостъпен абонат
*#67# Покажи статуса на прехвърляне при Заето
*#002# Деактивирай всички прехвърляния
*43# Активирай изчакващо повикване
#43## Деактивирай изчакващо повикване
*#92702689# Life таймер.Показва колко време общо е говорено от този телефон.

ВНИМАНИЕ ! Имайте предвид че не всички кодове ще работят на всички телефони. Пробвайте на собствена отговорност !

Не обновявайте верията си на Nokia Maps (smart2go) !

петък, юли 20th, 2007

Нокия наскоро пусна нова (официална) версия на софтуера си Nokia Maps.  Опитах я и мога само да кажа : НЕДЕЙТЕ да обновявате !

  1. Ще загубите възможността за безплатна „навигация“
  2. Ще установите че Пловдив е в … Гърция.
  3. N80 не се поддържа официално (не че не работи с версията за N73, ама гадно някак).

Сега малко по-подробно за навигацията:
Ако си спомняте преди време ви бях показал как се прави безплатна „навигация“ с Nokia Maps Beta. Е да, ама не ! От Нокия явно четат моя (или подобни) блог и са отрязали това в новата версия : в екранчето с картата при преглед на генерирания маршрут вече не се показва GPS позицията !
Така че си запазете старата версия за да имате навигация в България.

Има и един друг „малък“ проблем (който ме накара да правя хардуерен reset на телефона) : ако инсталирате Nokia Maps на карта памет деинсталирайте преди да форматирате картата. Ако форматирате картата докато N80 мисли че е инсталирана програмата след това дори и да я деинсталирате като се опитате да я инсталирате наново ви казва „Update error“ ! И няма оправяне (поне аз не намерих) : само hard reset.

Нокия имат специализирана страница за MacOSX !

петък, юни 8th, 2007

Урааа !
Може и да откривам топлата вода, ама днес открих че Nokia имат специализирана страница за MacOSX потребители !
Това съвместява моите две любими фирми в света на компютрите.
Чувството за мен е като блудния син дето се завърщал …

Браво на Nokia. Само ще кажа : ИСКАМЕ И ОЩЕ !