Archive for the ‘web’ Category

Добавяне на 2nd factor authentication към wordpress

вторник, декември 11th, 2018
  • Защо трябва да го направите ? Ето заради това. И то веднага. 
  • Какво ви трябва ? Телефон с Андроид и google authenticator.
  • Работи ли на wordpress 5.0: да
  • Какво да инсталирате ? Ето този плъгин.

Минаха години и т.н. 2-ри фактор (поне 2 от някое от тези три: нещо което си, нещо което знаеш и нещо което имаш) си е вече де-факто стандарт при повечето инсталации. Използвам го почти навсякъде за данните които са ми важни. Като основно е нещо което знам (парола) и нещо което имам (андроид телефон). Работи много добре с приложението на гугъл: то си генерира кодовете и само трябва да се въведат на съответното място. Не съм имал грижи засега. А и е стандартен интерфейс и се поддържа от много други сайтове.

Ето че настана време да инсталирам това и на моя блог. Ако и вие сте изправени пред същото горещо препоръчвам плъгина по-горе. Работи супер ! Единственото нещо което няма в сравнение с примерно гугъл е т.н. кодове за възстановяване (нещо което използвате ако сте си загубили телефона примерно). Но пък има начин да врътнеш малко базата данни и ефекта е същия (надявам се че няма да ми трябва де, но знам какво да правя).

Така че не мислете: инсталирайте и активирайте. Безплантно е.

И оставете ревю на автора на плъгина. Това е най-малкото което може да направите.

Как община Пловдив отговаря на електронна поща

четвъртък, декември 10th, 2015

Преди време ми стана интересно нещо от портала за електронни услуги на община Пловдив. Имаше формичка за въпроси на сайта. Почувствах се като бял човек и реших да попитам. Оставих си и email адреса за обратна връзка.

След около 2 седмици на електронната ми поща се получи странно съобщение със заглавие „отговор по т. 2“. В него нямаше текст, а прикачен PDF файл Scan1.pdf.

Погледнах в него и не знаех да се смея ли да плача ли.

Значи някоя предприемчива душа беше завела договора със входящ номер Net 13 (само 13 запитвания ?!? На 500к човека ?!?), разпечатала на лист хартия, Дала му нов входящ номер, беше го подпечатала и подписала и след това го беше сканирала за да ми го прати !

Та така: 21 век, ерата на Интернет и на безхартиения офис !

А и имам странното чувство че предприемчивите души са били повече от 1 …

А, забравих да кажа че въпроса ми беше дали online картата на обектите които общината управлява съдържа обновена информация или е застинала във времето.

scan_Capture

Google Now, Големия Брат, удобствата и свободите

неделя, май 3rd, 2015

На първото си пътуване с новия Nexus 6 съм.

Досега не виждах много полза от Google Now.

Единственото което правеше е да ми напомня че е време за работа или за фитнес. И да ми дава графика от календара.

Едното ме караше да се чувствам виновен. А другото си го гледам така или иначе. Може би просто живота ми е скучен. Или пък Google Now да не се интересува от нашия край на света. Не знам. Ама не виждах смисъл заради горните неща да си купувам скъп и тежък часовник който да ми ги показва.

Но в момента в който тръгнете на път Google Now сякаш оживява !

Изведнъж започва да ви напомня че е време за летището. Дава ви състоянието на полета. Включително и изхода на който трябва да отидете. И това по-точно и по-бързо от специализираното приложение на авиокомпанията. Дава ви и интересните неща в града в който отивате. Предупреждава ви кога трябва да се настаните и освободите хотела. Като дори дава и снимка на стандартна стая от хотела която поразително напомня истинската ! Въобще една истинска утопия в стил 1984 !

И всичко това само заради получаването на email-ите от хотелите и авиокомпанията в gmail 🙂

За жалост трябва и руминг на данни. Без връзка с Центъра android е като риба на сухо. Но хубавото е че вече всички (или почти всички) наши оператори предлагат руминг на корем в ЕС за фиксирана (и достъпна) дневна цена ! Мръднете ли извън ЕС ви чака секира както и преди. Но поне в „махалата“ това работи супер 🙂

Започнах да разбирам защо бих си наложил да нося Android wear часовник ако пътувах често 🙂

И понеже съм на open source конфенерция се замислих отново върху знаменитата мисъл на Бенджамин Франклин че този който заменя свободи срещу удобства не заслужава нито едното нито другото.

Как да накараме хората да не използат този очевадно по-удобен и най важното безплатен (в смисъл на пари) продукт заради някакви илюзорни на този етап принципи.

Аз от моя си край на света не съм видял никого който е пострадал заради това че е оставял данни в Google. А пък дори и аз мога да видя удобствата на услугата която получавам срещу това: удивителен апарат, интелегентна услуга, и най-важното без месечни такси.

Чудя се дали в момента не сме благословени да живеем в едно време в което от тази услуга има само ползи а вредите още са в бъдеще време ?

И дали и гласувалите за национал-социалистите не са си мислили по същия начин през 30-те години на 20-век ?

Къде започва параноята и къде свършват принципите ?

И дали на някого в момента му пука за тези принципи след като може да получи таква добра услуга ако не мисли за тях.

Облаци от думи

петък, февруари 28th, 2014

joro-wordcloud

Не знам дали сте виждали облаци от думи. Но според мен те са много интересен начин да се анализира дадена (голяма) текстова информация. Идеята е че думата в облака е толкова по-голяма колкото повече се използва.

Това което виждате на картинката е облака от думи за този блог.

А ето как да си генерирате сами облаци:

  1. Отивате на http://www.wordle.net/
  2. Избирате „create“ и си изсипвате си текста в поленцето
  3. Натискате „go“.

Готово. Трябва ви правилно функционираща java.

А пък ако искате да правите по-сложни неща с облаците от думи отваряте този блог и следвате инструкциите.

Официално доказателство че ВСИЧКИ в Бангалор разбират Java

понеделник, януари 27th, 2014

india-java

Това е снимка от официалната страница на летището на Бангалор.

Постига се лесно. Избира се авиокомпания която в момента не лети до това летище и се натиска жълтото бутонче за търсене.

До тук добре.

Но вместо да се изпише очевидното съобщение за грешка (няма намерени полети) се появява мило модално диалогово прозорче с очевидно ясния за всички използващи сайта текст java.lang.NullPointerExeption !

Чувал бях че Бангалор е „силиконовата долина“ на Индия. Знам също че там живеят мнооооого програмисти. Но тази страница е официално доказателство че всички в този град се чувстват комфортно и разбират както означава java.lang.NullPointerException 🙂

Честита ни google навигация за България !

сряда, април 3rd, 2013

navi

Работи ! Навигацията в google maps работи ! За iOS и Андроид !

Има и street view поддръжка !

Да ни е честита !

 

Довиждане Google Reader, Здравей Feedly

понеделник, март 18th, 2013

rip-readerGoogle постъпиха доста неразумно според мен като решиха да затворят Google Reader. Услуга от този тип е необходимост за хората които четат RSS и имат повече от едно устройство.

Но хубавото на капитализма е че не търпи празнотите. И ето че се намери една малка компания която се опитва да запълни току-що отворената ниша.

Да, наложи им се да инвестират малко (само в сървъри и по-добра връзка). А и няма чист HTML интерфейс, а само плъгини за отделни браузъри. Но се надявам че ще се справят. Засега казват че са добавили 500 000 нови потребителя за последните 48 часа.

От днес превключих всичкото си четене на feedly. Не съм изтрил още нещата от Google Reader, но предполагам че Google ще го направи за мен на 1 юли 🙂

А, и моля ви, гласувайте за петицията за чист HTML интерфейс за feedly тук !

Търси се … премиер

четвъртък, февруари 21st, 2013

Един приятел ми го прати. Да го приемам ли за референция ?! 🙂

Търси се ... премиер

Благодаря ви че четете блога ми !

понеделник, януари 28th, 2013

Днес получих първия си чек от Google за рекламите в блога !google_check

Това ще ми позволи да покрия част от разходите за хостване на блога. Благодаря ви за помощта !

 

сряда, декември 12th, 2012

Платформата на която се крепи този блог има нова версия !

По този случай реших че е време да променя малко и външния вид. Дано така да ви хареса повече !