Archive for the ‘Смешки’ Category

Глобализъм в чиния: бахур масала

понеделник, март 12th, 2018

Обикновенно не пиша какво съм вечерял. Основно защото това интересува само мен. Но искам да направя изключение тази вечер. Дано да ви засмее както и мен ме засмя. И да ви замисли !

Рецепта за бахур масала

 1. Загряваме малко хубав Тасоски зехтин в тиганче
 2. Добавяме половинка лук от Полша нарязан на ситно
 3. Слагаме и малко хималайска чевена сол
 4. След това и 2 скилидки чесън на ситно. От братски Китай
 5. Добавяме щедра поръска от Mumbai Pav Bhaji и запържваме докато се “облажи” подправката
 6. Добавяме хубав български бахур от транжорната в Ново Село нарязан на колелца и запържваме докато се затопли. Нямам снимка 🙂
 7. Добавяме консерва италиански пица домати (на кубчета)
 8. Оставяме да къкри докато се редуцира влагата в доматите и те станат хомогенни. Разбъркваме от време на време с руска дървена лъжица.
 9. Поръсваме с пресен кориандър нарязан на ситно (и аз не знам от къде е, но не е местен със сигурност)
 10. Сервираме с филии намазани с испанско крема сирене
 11. А ако обичате по-люто може да добавите и турски Биберли Туршу

Наздраве ! Я да видим кой преброи държавите ? 🙂

За интернет скоростите “до”. И други ноти. И за Гошко.

петък, декември 2nd, 2016

Да ви представя Гошко.

Гошко е подписал 2-годишен договор с доставчика на интернет Х. Гошко е платил премиум цена за плана на Х който се рекламира като “СКОРОСТ до Y”. Зашото му е важен “нет”-а на Гошко. Ама понеже “до”-то е с мънички букви (и обикновено скатано някъде по допълнителните условия) Гошко го е пропуснал. А и да го е видял цената на X е една такава неустоима. А и Гошко е чувал добри неща за X.

Гошко си ползва “бързия нет”. Радва си му се.

Докато един ден, примерно след 5 месеца, скоростта Y изчезва. Става една по-малка буква от азбуката. МНОГО по-малка.

Гошко започва да се чуди какво да прави. Звъни на поддръжката на Y. От там му напомнят за “до”-то. Гошко им крещи в горно “ла”. Ама нищо от това.

Гошко започва да си препрочита договора. И открива че в 10-те страници със ситен юридически текст които се променят всеки 3 месеца също е пропуснал че няма скорост “от”. И няма никакви задължения на доставчика X да поддържа скорост Y. Или каквато и да е скорост Z.

Има само неустойка N ако Гошко си прекрати договора. С големи букви. И N е едно число клонящо към безкрайност.

Гошко пише на комисията по защита на потребителите. Смеят му се с глас и издевателстват още над него. Искат му крак от жаба и пот от гущер за да потвърди жалбата.

БЪДЕТЕ УМНИ ! НЕ ПРАВЕТЕ КАТО ГОШКО !

Официално доказателство че ВСИЧКИ в Бангалор разбират Java

понеделник, януари 27th, 2014

india-java

Това е снимка от официалната страница на летището на Бангалор.

Постига се лесно. Избира се авиокомпания която в момента не лети до това летище и се натиска жълтото бутонче за търсене.

До тук добре.

Но вместо да се изпише очевидното съобщение за грешка (няма намерени полети) се появява мило модално диалогово прозорче с очевидно ясния за всички използващи сайта текст java.lang.NullPointerExeption !

Чувал бях че Бангалор е “силиконовата долина” на Индия. Знам също че там живеят мнооооого програмисти. Но тази страница е официално доказателство че всички в този град се чувстват комфортно и разбират както означава java.lang.NullPointerException 🙂

ПаЕка иде !

петък, ноември 16th, 2012

image

Искам я тази фанелкаааа !

вторник, юни 21st, 2011

 

Фанелка

Ужасии с електронен подпис и банкиране на ПИБ

понеделник, юни 20th, 2011

Както може би сте прочели наскоро си поднових сертификата от Инфонотари. И ходенето по мъките започна 🙂

Днес установих че няма начин да вляза в електронното банкиране на ПИБ с обновения си сертификат. До колкото съм чел за PKI нормалния начин за проверка на сертификат е да видиш дали самия сертификат не изтича, дали CNAME-а му съвпада и дали подписа на организацията която го издава е валиден и е такъв на когото ти вярваш.

Да ама не ! Явно титаните на мисълта в ПИБ са “хакнали” и една проверка по fingerprint на самия сертификат в добавка. Че колко му е. Сигурно си мислят че така е и по-сигурно 🙂 Така ще разходят бедния клиент то офиса на ПИБ всяка година. Може нещо upsell-че да стане ! Че нали ще е радостен клиента че му се е наложило да се разходи и да се види с девойките (нищо лошо за служителките на ПИБ : напротив, срещата с тях в повечето случаи е действително приятна !).

Да вметна само че всичко си работи ОК с epay.bg. Там явно хората проверят това което трябва и не се правят на хитри.

Ще се научим, ама иска чакане !

Дали си струва според вас да звънна на поддръжката на ПИБ според вас ? Дали ще ме разберат какво им обяснявам ? 🙂

Аз лично не смятам че има полза да си хабя въздуха. Ще мина да видя какви са летните модни тенденции в офисите на ПИБ, това е доста по-приятно прекарване на времето според мен 🙂

За ябълките и лимоните

понеделник, май 2nd, 2011

Може би сте чували приказката че не бива да се сравняват ябълки с лимони (или други плодове).

Да ама има случаи в които това сравнение е приложимо. И тези случаи са предимно в областта на “customer satisfaction”, т.е. колко са доволни клиентите от обслужването (мамка му, на български дори нямаме дума за това. Да се сещате колко често срещано е това доволство по нашите ширини ?! 🙂 ).

Сега ще ви разкажа една приказка.

Имало едно време една Ябълка (Apple). бял макбук, за да бъдем по точни :). Тя пристигнала със самолет от отвъд голямата вода. И много й се радвали : големи, деца и дори животни. Не щеш ли един ден на светлата ябълка се появило тъмно петно. (colorization defect както го знаят хората дето отглеждат ябълки). Стопанина на ябълката я завел при агроном (оторизирания сервиз на Apple) да види как може да й се помогне. Агрономите (applecenter.net) не само избърсали петното от ябълката, ами и направили и присадка на един от най-важните клони (сменили целия панел заедно с клавиатурата). Безплатно ! И нищо че ябълката не била засадена от тях (продадена) от тях. Освен това не трябвал сертификат за произход на ябълката (гаранционна карта): агронома си знаел коя е само като я видел и освен това се грижел за всички ябълки независимо какви документи имали стопаните. И така ябълката отново била като нова и радвала всички още дълги години.

Сега да сравним това с историята на един лимон (Acer Ferrari One). Лимона бил засаден лично от местния агроном (Техномаркет). Издали му и сертификат за произход, който стопанина трябвало да пази като очите си, нищо че лимона си имал специален номер по който всеки агроноим в света можел да го разпознае. Малко се натъжил стопанина че освен лимона ще трябва да отглежда и серификат за произход, ама децата му много искали да пият от лимоновия сок и той се съгласил. Не щеш ли, само след 10-на месеца лимона спрял да расте (започнал да се изключва по случаен начин). Тогава стопанина установил че е загубил сертификата за произход и не знаел кой агроном ще се съгласи да погледне лимона. Нищо че в съседното село (държава) на лимоните не им трябвал този сертификат. Тръгнал стопанина да обикаля по канторите на агрономите. Най-накрая намерил един агроном (Контракс) който “приятелски” му казал че дори и да си беше запазил сертификата за произход това нямало да му помогне и пак щял да си плати за услугите по почистването. Не било много, ама стопанина си спомнил за ябълката и му станало тъжно.

Вярно че ябълката струвала по-скъпо, но давала плод дълги години и когато на стопанина му трябвала помощ винаги и навреме я имало.

Каква е поуката ?

Ами не знам. Просто бях в плодово настроение 🙂

Всички грешим. Но при някои се получава смешно

четвъртък, февруари 3rd, 2011

ДИР.бг ! No comment !

411 скамерите се са научили да ползват Google Translate

понеделник, ноември 22nd, 2010

Ето какво кацна в пощенската ми кутия. Ето че започваме да берем плодовете на глобализацията :

From: “petersonjames129@gmail.com” <james.gerard@virgilio.it>
Reply-To: patchan1142@yahoo.com.hk
Subject:
Вашият добър отговор е задължително.

Вашият добър отговор е задължително.
(Изпълнителен директор и главен финансов директор)
Hang Seng Bank Limited
83 Des Voeux Road, централен
Хонг Конг
Email: (patchan1142@yahoo.com.hk)

Вашият добър отговор СЕ ИЗИСКВА

Разбираемо е, че може да сте малко неспокоен, защото не ме познаваш, но имам един доходен бизнес предложение от взаимен интерес да споделя с вас. Имам вашия продукт в търсенето си на някой, който отговаря предложените си бизнес отношения.

Аз съм г-н Патрик Chank изпълнителен директор и главен финансов директор на Hang Seng Bank ООД Имам закриват бизнес предложение за вас. Аз ще трябва да ми помага в изпълнението на бизнес-проект от Хонг Конг на вашата страна. Тя включва прехвърляне на голяма сума пари. Всичко за тази сделка трябва да е правно направено без засечка. Моля стремят да спазват възможно най-дискретен по всички въпроси относно този въпрос.

След като средствата бяха успешно прехвърлени в сметката си, ние си поделят в съотношение да бъде одобрено от двете страни. Аз ще предпочете да ме достигне по лично моя имейл адрес по-долу (E-mail:patchan1142@yahoo.com.hk) и накрая след това ще ви предостави повече информация за тази операция.

Моля, ако не се интересувате изтриване на имейл и не лов мен, защото аз съм пускането си кариера и живота на семейството си на карта с това начинание. Въпреки, че нищо не се осмелил нищо опит.

Вашият първи отговор на това писмо ще бъде оценена.

Поздрави,

Г-н Патрик Chank

Бихте ли се доверили на PR агенция която прави синтактични грешки в рекламите си материали ?

сряда, юли 14th, 2010

Не ме питайте как, но наскоро попаднах на сайта на българския клон на (преполагам) уважаваща себе си PR агенция. Реших да видя какво точно прави една такава организация. За целта реших да почета т.н. case studies (т.е. описания на реални проблеми и решаването им).

Можете да си представите какво беше удивлението ми да открия синтактична грешка в едното от двете такива описания. СИНТАКТИЧНА ГРЕШКА ! И то в рекламните материали на агенция която би трябвало да е толкова добра и професионална в изготвянето на рекламни материали, че други фирми й плащат за това !

Тъжно.

Това означава че или никой не ги е чел “тез’нища”; или те не са нужни никому; или че хората които ги ползват са дори по-неграмотни от хората които ги изготвят.

Обикновенно не се заяждам за синтактични грешки : на всеки се случва. Ама в този случай не мисля че е простимо.